جعفرزاده حامد، فرمانی بیوک آقا. بررسی اثر مهاری عصاره پولک (Stachys schtschegleevii) بر استرپتوکوکوس تولیدکننده بیوفیلم در شرایط آزمایشگاهی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1404; 22 (163) :138-150
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-76611-fa.html
1- دانشگاه تبریز ، jafarzadeh.hamed@tabrizu.ac.ir
2- دانشگاه تبریز
چکیده: (75 مشاهده)
بیوفیلمها بهعنوان شکل طبیعی زندگی برای برخی از باکتریها عمل میکنند، که در گونههای بیماریزا، عوامل حیاتی در ایجاد بیماریهای عفونی میباشند. هدف از این تحقیق بررسی اثرات ضدمیکروبی عصاره Stachys schtschegleevii بر روی باکتری استرپتوکوکوس تولیدکننده بیوفیلم جداشده از سیستم آبرسانی مزارع صنعتی پرورش پولت تخمگذار بود. نتایج تولید بیوفیلم با روش صفحه کشت بافت (TCP) تعیین شد و نشان داد که هر دو گونه استرپتوکوکوس جداسازی شده توانایی تولید بیوفیلم را داشتند. به منظور بررسی فعالیت ضدمیکروبی، عصاره پولک در غلظت mg mL-1 200 و کمتر (با تهیه رقت سریالی) تهیه شد. ترکیبات زیستفعال عصاره که شامل محتوای فنولی کل، محتوای فلاونوئید کل و ظرفیت آنتیاکسیدانی بودند، به ترتیب mg GAE mL-1 83، mg QE mL-1 24 و 65% بدست آمدند. فعالیت ضدمیکروبی با بررسی حداقل غلظت مهاری (MIC) و حداقل غلظت باکتریکشی (MBC) عصاره اندازهگیری شد و با توجه به نتایج بدست آمده حداقل غلظت مهاری و حداقل غلظت باکتریکشی عصاره پولک برای استرپتوکوکوس مشتق شده از منبع ذخیره آب (B4) به ترتیب در غلظت 5/12و mg mL-1 25 و برای استرپتوکوکوس حاصل از سیستم آبرسانی سالن طیور (S2-6) به ترتیب در غلظت 25 و mg mL-1 50 مشاهده گردید. در این تحقیق تأثیر mg L-1 3 هیپوکلریت سدیم بر بقاء و رشد باکتریهای تحت مطالعه به روش انتشار در چاهک آگار بررسی شد که نتایج حاکی از آن بود که استرپتوکوکوس جدا شده از سیستم آبرسانی سالن طیور (S2-6) در مقابل آن مقاوم بود در حالی که جدایه B4 نسبت به آن حساس بود.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
میکروبیولوژی مواد غذایی دریافت: 1403/5/28 | پذیرش: 1403/12/5 | انتشار: 1404/6/1