دوره 22، شماره 163 - ( 1404 )                   جلد 22 شماره 163 صفحات 101-90 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

nakhodchi S, Haji rostamloo B, Vazifedoost M, didar Z. Evaluation of antibacterial and antioxidant activity of gelatin-chitosan coating containing emulsion and nanoemulsion of Bunium persicum essential oil on beef meat. FSCT 2025; 22 (163) :90-101
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-75732-fa.html
نخودچی سهیلا، حاجی رستملو بهاره، وظیفه دوست محسن، دیدار زهره. ارزیابی فعالیت ضدمیکروبی و آنتی اکسیدانی پوشش ژلاتین-کیتوزان حاوی امولسیون و نانوامولسیون اسانس زیره سیاه بر روی گوشت گوساله. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1404; 22 (163) :90-101

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-75732-fa.html


1- دانشگاه ازاد اسلامی، واحد نیشابور
2- دانشگاه ازاد اسلامی واحد نیشابور ، rostamlo_b214@yahoo.com
3- دانشگاه ازاد اسلامی
4- دانشگاه ازاد اسلامی واحد نیشابور
چکیده:   (72 مشاهده)
ترکیبات ضدمیکروبی گیاهی جایگزین بسیار مناسب و ایمنی نسبت به نگهدارنده های سنتزی هستند. از طرفی تکنولوژی نانو اثرگذاری ترکیبات مؤثره گیاهان بر روی سلول های هدف را افزایش و بهبود می بخشد.  در این مطالعه اثر ضدمیکروبی (باکتری های مزوفیل هوازی و باکتری های سرماگرا) و آنتی اکسیدانی (TBARS و PV)  پوشش خوراکی ژلاتین-کیتوزان حاوی امولسیون و نانوامولسیون اسانس زیره سیاه (5/1% و 3%) در نمونه های گوشت گوساله تحت شرایط دمایی 4 درجه سانتی گراد در طول دوره 16 روزه (0، 4، 8، 12 و 16)  بررسی گردید. آنالیز اسانس توسط دستگاه GC-MS نشان داد که ترکیبات موثره اسانس کومین آلدئید و گاما ترپینن می باشند. تایج حاصل از بررسی اثر ضد میکروبی پوشش های تهیه شده نشان داد که بین نمونه شاهد و نمونه های پوشش داده شده اختلاف معنی داری وجود دارد(0.05>p). افزودن اسانس زیره سیاه و افزایش غلظت اسانس باعث افزایش خاصیت ضد میکروبی گردید. همچنین نتایج ارزیابی فعالیت ضدمیکروبی نشان داد نمونه حاوی پوشش ژلاتین-کیتوزان حاوی غلظت 3%  نانوامولسیون اسانس زیره سیاه دارای اثر ضدمیکروبی بالاتری در مقایسه با نمونه های دیگر بود. نتایج اندازه گیری شاخص پراکسید و اسید تیوباربیتوریک نشان داد که بین نمونه شاهد و نمونه های پوشش دهی شده اختلاف معنی داری وجود دارد (0.05>p). افزودن اسانس زیره سیاه به دلیل دارابودن ترکیبات آنتی اکسیدانی باعث بهبود و افزایش خاصیت آنتی اکسیدانی پوشش ژلاتین-کیتوزان گردید و بالاترین خاصیت آنتی اکسیدانی مرتبط با پوشش ژلاتین- کیتوزان حاوی نانوامولسیون 5/1% و 3% اسانس زیره سیاه بود. در مجموع نتایج بدست آمده نشان داد که پوشش ژلاتین-کیتوزان حاوی اسانس زیره سیاه دارای قدرت ضدمیکروبی و آنتی اکسیدانی بالایی بوده و می تواند باعث بهبود ماندگاری گوشت گوساله نگهداری شده در یخچال گردد. همچنین می توان از این پوشش تهیه شده به عنوان یک بسته بندی زیست تخریب پذیر در صنعت غذایی بهره برد.
 
متن کامل [PDF 620 kb]   (20 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: میکروبیولوژی مواد غذایی
دریافت: 1403/3/31 | پذیرش: 1403/9/21 | انتشار: 1404/6/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.