Pedram Nia A, harati E, Vazifedoost M. Investigating the extraction of pectin from the melon skin of winter and Mashhad (Qasri) cultivars using microwave pretreatment. FSCT 2024; 21 (149) :40-53
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-68648-fa.html
پدرام نیا احمد، هراتی الناز، وظیفه دوست محسن. بررسی استخراج پکتین از پوست خربزه رقمهای زمستانه و مشهدی(قصری) با استفاده از پیش تیمار مایکروویو. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1403; 21 (149) :40-53
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-68648-fa.html
1- استادیار،گروه علوم و صنایع غذایی، واحد سبزوار، دانشگاه آزاد اسلامی، سبزوار، ایران ، ahmadpedram@yahoo.com
2- دانشجوی کارشناسی ارشد علوم و صنایع غذایی، واحد سبزوار، دانشگاه آزاد اسلامی، سبزوار، ایران
3- استادیار، گروه علوم و صنایع غذایی، واحد نیشابور، دانشگاه آزاد اسلامی، نیشابور، ایران
چکیده: (810 مشاهده)
این پژوهش به منظور استخراج مواد با ارزش و پر کاربرد در صنایع غذایی و دارویی از ضایعات محصولات کشاورزی انجام شد. در این پژوهش که با هدف استخراج پکتین از پوست خربزه رقم های زمستانه و مشهدی(قصری) به روش اسیدی با استفاده از پیش تیمار مایکروویو انجام شد، پکتین تحت شرایط مایکروویو (توان ثابت 900 وات)، زمان پرتودهی( 1 و 3 دقیقه) و نسبت حلال استخراج به ماده اولیه 15:1 وزنی/حجمی و در pH ثابت 5/1 ثابت، استخراج شد. نتایج نشان داد که بیشترین راندمان استخراج مربوط به خربزه مشهدی در شرایط استخراج(توان 900 وات و مدت زمان 3 دقیقه) برابر با مقدار 5/13 درصد بود و با افزایش مدت زمان از 1 به 3 دقیقه، راندمان استخراج پکتین، در هر دو رقم خربزه افزایش یافت. همچنین پکتین حاصل از تمامی تیمارها، دارای درجه خلوص مطلوبی(با محتوی گالاکتورونیک اسید بالای 65 درصد)بود. بررسی درجه استریفیکاسیون مشخص کرد که پکتین حاصل از همه تیمارهای خربزهی زمستانه و مشهدی، جزء پکتینهای با درجه استری پایین میباشند. بیشترین وزن معادل نیز مربوط به پکتین حاصل از خربزه مشهدی در شرایط استخراج(توان 900 وات و مدت زمان 3 دقیقه) بود که برابر با مقدار 890 میلیگرم بهدست آمد.فعالیت امولسیفایری پکتینهای حاصل از هر دو رقم خربزه نیز پایین بود. همچنین میزان ظرفیت نگهداری آب پکتینهای حاصل از تمام تیمارهای خربزهی زمستانه و مشهدی در حد مطلوبی بود و نشان داد که پکتینهای حاصل از این پژوهش، میتواند جهت حفظ آب در برخی سیستمهای غذایی، مورد استفاده قرار گیرد. از مجموع موارد فوق میتوان نتیجه گرفت که از پوست خربزه رقمهای زمستانه و مشهدی که جزء ضایعات کشاورزی به شمار میرود، میتوان به عنوان یک منبع نوید بخش در تولید پکتین استفاده نمود.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
استخراج ترکیبات موثره دریافت: 1402/1/31 | پذیرش: 1402/11/2 | انتشار: 1403/4/1