دوره 22، شماره 163 - ( 1404 )                   جلد 22 شماره 163 صفحات 15-1 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Heydari R, Mohajel Kazemi E, Nosrati H, Kolahi M, Mohajel Shoja H. Investigating the effect of foliar application of nano chelated iron on the amounts of metabolites and nutritional value of lettuce (Lactuca sativa Linn.). FSCT 2025; 22 (163) :1-15
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-61553-fa.html
حیدری رقیه، محجل کاظمی الهام، نصرتی هوشنگ، کلاهی مریم، موافقی علی. بررسی اثرات محلول‌پاشی نانو کلات آهن بر میزان متابولیت‌ها و ارزش غذایی گیاه کاهو (Lactuca sativa Linn.). مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1404; 22 (163) :1-15

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-61553-fa.html


1- دانشجوی دکتری گروه علوم گیاهی، زیست سلولی و مولکولی، دانشکده علوم طبیعی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
2- دانشیار گروه علوم گیاهی، زیست سلولی و مولکولی، دانشکده علوم طبیعی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
3- استاد گروه علوم گیاهی، زیست سلولی و مولکولی، دانشکده علوم طبیعی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
4- دانشیار گروه زیست، دانشکده علوم، دانشگاه شهید چمران، اهواز، ایران ، m.kolahi@scu.ac.ir
5- استاد گروه علوم گیاهی، زیست سلولی و مولکولی، دانشکده علوم طبیعی، دانشگاه تبریز، تیریز، ایران
چکیده:   (92 مشاهده)
در سال‌های اخیر بسیاری از پژوهش­ها در پی یافتن راهکارهای مناسبی جهت بهبود ارزش غذایی گیاهان و افزایش تولید محصولات بودند. به منظور افزایش عملکرد گیاهان و کاهش مصرف منابع غذایی حیوانی نیاز به استفاده از تکنیک‌های نوین زراعی است. یکی از مهم‌ترین تکنیک­ها جهت بهبود سیستم تغذیه­ای گیاهان و کاهش کاربرد کودهای شیمیایی استفاده از کودهای سنتتیک با بنیان آلی مانند نانو کلات آهن است. کودهای نانو به‌راحتی توسط گیاه جذب می‌شوند و کارایی بیشتری نسبت به کودهای شیمیایی معمولی دارند. بر همین اساس، این پژوهش به‌منظور ارزیابی تأثیر نانو کلات آهن بر ارزش غذایی و میزان جذب عناصر ریزمغذی توسط گیاه کاهو انجام شد. این پژوهش به‌صورت طرح کاملاً تصادفی در 3 تکرار در آزمایشگاه سیتوشیمی دانشگاه تبریز در سال 1401-1400 صورت گرفت. جهت بررسی اثرات نانوکلات آهن بر میزان پتانسیل گیاه کاهو به منظور جذب عناصر ریزمغذی از 3 سطح نانو کلات آهن (0، 5/0 و 1 گرم در لیتر) استفاده شد. در حضور نانو کلات آهن محتوی متابولیت­های ثانویه از جمله فنل کل، فلاونوئید و به علاوه ظرفیت آنتی­اکسیدانی کاهو نسبت به نمونه­ی شاهد افزایش معنی­داری داشت. همچنین، باتوجه‌به نتایج با افزایش غلظت نانو کلات آهن در میزان متابولیت­های اولیه مانند پروتئین کل، قند محلول، آمینواسیدهای آزاد گیاه کاهو نسبت به نمونه­ی شاهد افزایش مشاهده شد. با افزایش اعمال نانو کلات آهن به گیاه کاهو تجمع عناصر ریزمغذی از جمله آهن، کلسیم، روی، پتاسیم و فسفر در ریشه و اندام هوایی سیر صعودی نشان داد که این افزایش در تیمارهای نانو کلات آهن با غلظت بالاتر بیشتر بود. نتایج به‌دست‌آمده از این پژوهش گویای آن بود که نانو کلات آهن علاوه بر افزایش تولید متابولیت­های اولیه و  ثانویه گیاهان می­تواند به‌عنوان کود مطمئنی جهت تأمین آهن و عناصر ریزمغذی برای آن­ها مورداستفاده قرار گیرد.
 
متن کامل [PDF 898 kb]   (39 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: آنتی اکسیدان
دریافت: 1401/2/26 | پذیرش: 1403/11/11 | انتشار: 1404/6/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.