Heydari R, Mohajel Kazemi E, Nosrati H, Kolahi M, Mohajel Shoja H. Investigating the effect of foliar application of nano chelated iron on the amounts of metabolites and nutritional value of lettuce (Lactuca sativa Linn.). FSCT 2025; 22 (163) :1-15
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-61553-fa.html
حیدری رقیه، محجل کاظمی الهام، نصرتی هوشنگ، کلاهی مریم، موافقی علی. بررسی اثرات محلولپاشی نانو کلات آهن بر میزان متابولیتها و ارزش غذایی گیاه کاهو (Lactuca sativa Linn.). مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1404; 22 (163) :1-15
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-61553-fa.html
1- دانشجوی دکتری گروه علوم گیاهی، زیست سلولی و مولکولی، دانشکده علوم طبیعی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
2- دانشیار گروه علوم گیاهی، زیست سلولی و مولکولی، دانشکده علوم طبیعی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
3- استاد گروه علوم گیاهی، زیست سلولی و مولکولی، دانشکده علوم طبیعی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
4- دانشیار گروه زیست، دانشکده علوم، دانشگاه شهید چمران، اهواز، ایران ، m.kolahi@scu.ac.ir
5- استاد گروه علوم گیاهی، زیست سلولی و مولکولی، دانشکده علوم طبیعی، دانشگاه تبریز، تیریز، ایران
چکیده: (92 مشاهده)
در سالهای اخیر بسیاری از پژوهشها در پی یافتن راهکارهای مناسبی جهت بهبود ارزش غذایی گیاهان و افزایش تولید محصولات بودند. به منظور افزایش عملکرد گیاهان و کاهش مصرف منابع غذایی حیوانی نیاز به استفاده از تکنیکهای نوین زراعی است. یکی از مهمترین تکنیکها جهت بهبود سیستم تغذیهای گیاهان و کاهش کاربرد کودهای شیمیایی استفاده از کودهای سنتتیک با بنیان آلی مانند نانو کلات آهن است. کودهای نانو بهراحتی توسط گیاه جذب میشوند و کارایی بیشتری نسبت به کودهای شیمیایی معمولی دارند. بر همین اساس، این پژوهش بهمنظور ارزیابی تأثیر نانو کلات آهن بر ارزش غذایی و میزان جذب عناصر ریزمغذی توسط گیاه کاهو انجام شد. این پژوهش بهصورت طرح کاملاً تصادفی در 3 تکرار در آزمایشگاه سیتوشیمی دانشگاه تبریز در سال 1401-1400 صورت گرفت. جهت بررسی اثرات نانوکلات آهن بر میزان پتانسیل گیاه کاهو به منظور جذب عناصر ریزمغذی از 3 سطح نانو کلات آهن (0، 5/0 و 1 گرم در لیتر) استفاده شد. در حضور نانو کلات آهن محتوی متابولیتهای ثانویه از جمله فنل کل، فلاونوئید و به علاوه ظرفیت آنتیاکسیدانی کاهو نسبت به نمونهی شاهد افزایش معنیداری داشت. همچنین، باتوجهبه نتایج با افزایش غلظت نانو کلات آهن در میزان متابولیتهای اولیه مانند پروتئین کل، قند محلول، آمینواسیدهای آزاد گیاه کاهو نسبت به نمونهی شاهد افزایش مشاهده شد. با افزایش اعمال نانو کلات آهن به گیاه کاهو تجمع عناصر ریزمغذی از جمله آهن، کلسیم، روی، پتاسیم و فسفر در ریشه و اندام هوایی سیر صعودی نشان داد که این افزایش در تیمارهای نانو کلات آهن با غلظت بالاتر بیشتر بود. نتایج بهدستآمده از این پژوهش گویای آن بود که نانو کلات آهن علاوه بر افزایش تولید متابولیتهای اولیه و ثانویه گیاهان میتواند بهعنوان کود مطمئنی جهت تأمین آهن و عناصر ریزمغذی برای آنها مورداستفاده قرار گیرد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
آنتی اکسیدان دریافت: 1401/2/26 | پذیرش: 1403/11/11 | انتشار: 1404/6/1