نقوی سعید، آزادمرد دمیرچی صدیف، پیغمبردوست سید هادی، صوتی خیابانی محمود. تولید و ارزیابی ویژگیهای نانولیپوزومهای حاوی ترکیبات عصاره چای سبز. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1396; 14 (73) :43-49
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-328-fa.html
1- دانشجوی دکتری گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
2- استاد شیمی مواد غذایی، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
3- استاد تکنولوژی مواد غذایی، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
4- دانشیار میکروبیولوژی مواد غذایی، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
چکیده: (5916 مشاهده)
چکیده
عصاره حاصل از چای سبز به دلیل ویژگیهای ضدمیکروبی، ضداکسایشی و پریبیوتیکی در صنایع غذایی و دارویی مورد توجه است. ریززپوشانی لیپوزومها روش مؤثری برای حفظ ترکیبات سودمند و افزایش دسترسی زیستی آنها در فراوری و نگهداری محصولات غذایی است. هدف این پژوهش تولید (با روش تزریق اتانول) و بررسی خواص نانولیپوزومهای حاوی ترکیبات عصاره چای سبز بود. توزیع اندازه ذرات و قطر متوسط نانوذرات لیپوزومی عصاره چای سبز با روش پراکندگی نور لیزر تعیین شد. پتانسیل زتا نانولیپوزومها اندازهگیری و کارایی ریزپوشانی برای بررسی محصورسازی عصاره سبز چای درون لیپوزوم با اندازهگیری ترکیبات فنولی بررسی شد. با افزودن عصاره برگ چای سبز در نانولیپوزومها و با افزایش بیشتر در غلظت عصاره، اندازه ذرات نانولیپوزومها از 7/67 نانومتر برای غلظت پایین (100 میلی گرم ترکیب فنولی) به 370 نانومتر در غلظت بالا (400 میلی گرم ترکیب فنولی) افزایش پیدا کرد. با گذشت زمان، اندازه لیپوزومهای بزرگتر از 100 نانومتر در طی نگهداری به میزان زیادی افزایش یافت. تمامی فرمولاسیونهای لیپوزومی دارای بار منفی بودند و پتانسیل زتا برای کلیه غلظت ها بین 20- تا 25- میلی ولت بود که نشان داد سیستم از بار منفی قبل توجهی برخوردار بود و سامانه لیپوزومی به دلیل وجود دافعه الکترواستاتیکی پایدار بود. کارایی ریزپوشانی پلیفنلهای عصاره چای سبز در نانولیپوزومهای تهیه شده به روش تزریق اتانول با افزایش غلظت عصاره بهطور معنیداری (p<0.05) کاهش یافت. نتایج اندازهگیری کارایی ریزپوشانی نشان داد که کارایی از 65 تا 95 درصد متغیر بود. در کل تولید نانولیپوزومهای حاوی عصاره چای سبز به روش تزریق اتانول با خواص مطلوب صورت گرفت.
دریافت: 1396/6/20 | پذیرش: 1396/6/20 | انتشار: 1396/12/1