Journal of food science and technology(Iran)
مجله علوم و صنایع غذایی ایران
FSCT
Agriculture
http://fsct.modares.ac.ir
1
admin
2008-8787
2783-3534
10.22034/fsct
fa
jalali
1391
9
1
gregorian
2012
12
1
9
37
online
1
fulltext
fa
تاثیر درصد ماده جامد محلول و دما بر خواص حرارتی- فیزیکی آب انار شفاف
Effects of concentration and temperature on the thermophysical properties of Clarified Pomegranate Juice
چکیده
تعیین خواص حرارتی- فیزیکی آب انار شامل جرم حجمی، گرمای ویژه و ضریب هدایت حرارتی جهت بررسی، کنترل، پیش بینی و مدلسازی عددی فرآیندهایی از قبیل خشک شدن و تغلیظ ضروری است. این خواص با تغییر درصد ماده جامد و دما تحت تاثیر قرار می گیرند. بنابراین این خواص در سه سطح ماده جامد محلول 12، 40 و 65 درصد و در محدوده دمایی 25 تا <sup>o</sup>C 70 تعیین گردیدند. ضریب هدایت حرارتی توسط استوانه های هم محور، گرمای ویژه توسط گرماسنج پیمایشی تفاضلی و جرم حجمی توسط پیکنومتر حجمی اندازه گیری شد. نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان می دهد که هم درصد ماده جامد و هم دما بر خواص حرارتی- فیزیکی آب انار تاثیر گذارند ولی تاثیر درصد ماده جامد بیشتر است. با افزایش ماده جامد محلول از 12 به 65 درصد ضریب هدایت حرارتی از 233/0 به W/m.<sup>o</sup>C 193/0 و گرمای ویژه از 19/5 به kJ/kg.<sup>o</sup>C 34/3 کاهش خواهند یافت در حالی که جرم حجمی روند صعودی داشته و از 1027 به kg/m<sup>3</sup> 1323 افزایش می یابد. از طرفی با افزایش دما از 30 تا <sup>o</sup>C 70 جرم حجمی از 1173 به kg/m<sup>3</sup> 1150 کاهش یافته ولی ضریب هدایت حرارتی در طی افزایش دما از 28 تا<sup> o</sup>C 42 از 188/0 به W/m.<sup>o</sup>C 229/0 افزایش یافته است همچنین روند صعودی گرمای ویژه در طی افزایش دما از 40 تا <sup>o</sup>C 60 از 9/3 به kJ/kg.<sup>o</sup>C 4/4 مشاهده شده است. با تجزیه وتحلیل رگرسیون مدل های تجربی پیش بینی خواص حرارتی- فیزیکی آب انار بر حسب متغیرهای کاری به دست آمد.
Determination of thermo-physical properties of pomegranate juice is necessary to control processes such as drying and concentration. These properties have been affected by soluble solid content and temperature. Therefore the properties including; density, specific heat and thermal conductivity were determined at three levels of soluble solid content, 12<sup>o</sup>, 40<sup>o</sup> and 65<sup>o</sup> Brix and temperature range from 25 to 70 <sup>o</sup>C. Thermal conductivity by co-axial cylinder apparatus, specific heat by differential scanning calorimeter and density by a volumetric pycnometer were measured. Regression analysis indicated that both soluble solid content and temperature affected on these properties but the soluble solid content has more influence. Increase of soluble solid content from 12 to 65 caused a decrease in thermal conductivity from 0.233 to 0.193 W/m.<sup>o</sup>C, specific heat from 5.19 to 3.34 kJ/kg.<sup>o</sup>C and an increase in density from 1027 to 1323 kg/m<sup>3</sup> respectively. With increase in temperature from 30 to 70 <sup>o</sup>C, density decrease from 1173 to 1150 kg/m<sup>3</sup> but thermal conductivity increase from 0.188 to 0.229 W/m.<sup>o</sup>C during temperature increasing from 28 to 42 <sup>o</sup>C and specific heat increase from 3.9 to 4.4 kJ/kg during temperature increasing from 40 to 60 <sup>o</sup>C. With regression analysis, the suitable empirical models of thermophysical properties of pomegranate juice with operating variables were obtained.
آب انار,کلید واژهگان: گرمای ویژه,ضریب هدایت حرارتی,جرم حجمی
Specific heat,thermal conductivity,Density,pomegranate juice
77
91
http://fsct.modares.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1000-7417&slc_lang=fa&sid=7