Journal of food science and technology(Iran)
مجله علوم و صنایع غذایی ایران
FSCT
Agriculture
http://fsct.modares.ac.ir
1
admin
2008-8787
2783-3534
10.22034/fsct
fa
jalali
1394
7
1
gregorian
2015
10
1
13
56
online
1
fulltext
fa
بررسی بازدهی تولید آنزیم لیپاز مخمرDSM3286 Yarrowia lipolytica تحت تیمارهای مختلف نیتروژنی و زمان تخمیر
Examination the yield of lipase enzyme produced by Yarrowia lipolytica DSM3286 yeast under different nitrogen treatments and fermentation time
چکیده مخمر <em>یارویا لیپولیتیکا</em> مخمر غیرمتعارفی است که توانایی تولید متابولیت­های مهمی از جمله آنزیم لیپاز را دارد. آنزیم لیپاز میکروبی کاربرد بسیاری در صنایع مختلف از جمله تولید مواد شوینده، صنایع غذایی، داروسازی، سوخت و ... را دارد. در این پژوهش بازدهی تولید آنزیم لیپاز توسط این مخمر و میزان بیومس تولید شده، تحت تیمارهای مختلف منابع نیتروژنی در محیط کشت Czapek Dox Broth و زمان تخمیر بررسی شد. تیمارهای انتخابی منابع نیتروژنی شامل 100% محیط کشت CDB، 50% محیط کشت CDB به همراه 50% محلول%6/3 عصاره کنجاله کنجد، 50% محیط کشت CDB به همراه 50% محلول %6/3 کنجاله کنجد در آب مقطر، 50% محیط کشت CDB به همراه 50% محلول %6/3 عصاره مخمر در آب مقطر و 50% محیط کشت CDB به همراه 50% محلول %6/3 پپتون در آب مقطر بود. سطوح زمان تخمیر 3، 4 و 5 روز در نظر گرفته شد. در میان تیمارهای مورد بررسی، تیمار 50 درصد محلول 6/3 درصد عصاره کنجاله کنجد در محیط کشت CDB در چهارمین روز گرمخانه­گذاری در دمای °C30 و سرعت هم­زدنrpm 120 بیشترین فعالیت لیپازی (56241/0 ± 5900/91 واحد آنزیمی) را نشان داد. همچنین تجزیه و تحلیل آماری داده­های به دست آمده در این آزمایش نشان داد که استفاده از عصاره کنجاله کنجد در مقایسه با عصاره مخمر و پپتون در محیط کشت، در این گونه مخمر فعالیت لیپازی را به صورت معنی­داری در سطح 5 درصد افزایش می­دهد.
<em>Yarrowia lipolytica</em> is unusual yeast that has the ability to produce important metabolites such as lipase enzymes. Lipase enzyme has many applications in different industries including manufacturing of detergents, food industry, pharmacy, fuel and etc. In this paper, we studied the lipase enzyme produced by the yeast under different treatments of nitrogen sources such as yeast extract, peptone, soybean meal, sesame meal and sesame meal extracts on the medium of Czapek Dox Broth. Selected treatments of nitrogen resources include treatment solution (100%), solution (50%) containing with sesame cake extract (3.6%), solution (50%) containing with sesame cake extract (3.6%) in distilled water, solution (50%) containing with yeast extract (3.6%) in distilled water and solution (50%) containing with peptone (3.6%) in distilled water on the medium (CDB). Fermentation time levels are considered 3, 4 and 5 days. Among examined treatments, Treatment solution (50%) containing with sesame cake extract (3.6%) on the medium (CDB) showed the highest lipase activity (91.5900±0.56241 and 67.5200 ± 0.01000 enzyme units, respectively) in the fourth day of incubation with stirring speed (120 rpm) and temperature (30 °C). The results show use of sesame cake extract increases lipase activity more than use of yeast extract and peptone at the level of 5%. Also, statistical analysis of resulted data showed use of sesame cake extract increases lipase activity significantly at 5% level in comparison with yeast extract and peptone.
کلید واژگان: یاروویا لیپولیتیکا,منابع نیتروژن,آنزیم لیپاز,کنجاله کنجد
Key words: Yarrowia lipolytica,nitrogen source,lipase enzyme,sesame meal
35
44
http://fsct.modares.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1000-7185&slc_lang=fa&sid=7
Vajihe
Zare Baghi Abad
وجیهه
زارع باقی آباد
100319475328460059097
100319475328460059097
No
دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
Farideh
Tabataba i Yazdi
فریده
طباطبایی یزدی
100319475328460059096
100319475328460059096
Yes
دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
Seyed Ali
Mortazavi
سید علی
مرتضوی
100319475328460059095
100319475328460059095
No
استاد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
Mahdi
Varidi
مهدی
وریدی
100319475328460059094
100319475328460059094
No
استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد