Journal of food science and technology(Iran)
مجله علوم و صنایع غذایی ایران
FSCT
Agriculture
http://fsct.modares.ac.ir
1
admin
2008-8787
2783-3534
10.22034/fsct
fa
jalali
1386
4
1
gregorian
2007
7
1
4
13
online
1
fulltext
fa
کارآیی راکتور هوای بالا رونده در تولید پروتئین تک یاخته از آب پنیر
Efficiency of Air Lift Reactor in Producing Single Cell Protein from Cheese Whey
چکیده
امروزه در جهان کمبود مواد غذایی به ویژه مواد پروتئینی، مسئله بسیار مهمی است. در اثر افزایش جمعیت جهان، نیاز به مواد غذایی روز به روز افزایش می یابد. به همین جهت محققان در جستجوی منابع ارزان قیمت پروتئین برای مردم می باشند. آب پنیر محصول فرعی کارخانجات پنیرسازی است. آب پنیر به علت داشتن (chemical oxygen dem and) COD بالا، مشکلات زیست محیطی فراهم می کند. با توجه به این مشکلات، تحقیقات زیادی بر روی آب پنیر انجام شده و محصولات مختلفی، از جمله پروتئین تک یاخته بدست آورده اند.
در این تحقیق، تولید پروتئین تک یاخته از آب پنیر و مخمر تریکوسپرون(<em>Trichosporon sp.</em><em>)</em> در راکتور هوای بالارونده با حلقه جریان خارجی(External loop airlift reactor) مورد بررسی قرار گرفت. عوامل مؤثر بر نگهداشت گاز(Gas hold up) از قبیل، شدت هوادهی، نسبت قطر ناودان به قطر بالابر و ارتفاع مایع در جداکننده گاز بررسی و بهینه سازی شد. در این شرایط بهینه، میزان پروتئین تک یاخته بدست آمد.
نتایج آزمایش ها نشان داد که مقدار بهینه برای شدت هوادهی 27/2 سانتی متر بر ثانیه، نسبت قطر ناودان به قطر بالابر 5/0 و ارتفاع مایع جداکننده گاز 3 سانتی متر می باشد. در این شرایط بهین،ه مقدار پروتئین تک یاخته 9/18 گرم بر لیتر بدست آمد. میزان پروتئین تک یاخته در راکتورهای همزن دار و ستونی حبابدار که به ترتیب 38/10 و 3/17 گرم بر لیتر در تحقیقات دیگران بدست آمده بود. در مقایسه، راکتور هوای بالارونده با حلقه جریان خارجی حدود 5/8 درصد نسبت به راکتور ستونی حبابدار و 45 درصد نسبت به راکتور همزن دار در تولید پروتئین تک یاخته افزایش نشان داد. بنابراین راکتور هوای بالارونده با حلقه جریان خارجی در تولید پروتئین تک یاخته مناسب به نظر می رسد. تولید پروتئین تک یاخته در راکتورهای دیگری از هوای بالارونده از جمله راکتور هوای بالارونده با حلقه جریان داخلی(Internal loop airlift reactor) می تواند بررسی شود و نتایج حاصله از آن با نتایج این تحقیق مقایسه شود.
Nowadays the lack of food specially protein is the most important problem. Because of the increasing of the world population the need for food is increasing day by day for this reason researches are searching for cheap resources of protein for people. Whey is by- product of cheese factory. whey provides ecological problems because of having high COD. According to these problems many researches have been done on whey and different products were achieved such as single cell protein.
In this research, the production of single cell protein from whey and <em>trichosporon</em> yeast are studied in external loop airlift reactor. Effective factors on gas hold up Such as air giving, ratio of down comer diameter to riser diameter and height of liquid in gas separator were studied and optimized. In this optimized situation the rate of single cell protein was achieved.
The results of experiments showed that optimimum value for air giving intensity was 2.27 cm/s , ratio of down comer diameter to riser diameter was 0/5 cm and height of liquid in gas separator was 3 cm. In this optimum condition, the amount of single cell protein was 18.9 g/l. The rate of single cell protein in stirred reactors and bubble column was 10.38 and 17.3 g/l respectively in other<sup>'</sup>s researches. In comparison, external loop air lift reactor showed an increase about 8.5 percent to bubble column and 45 percent to stirred reactor in producing single cell protein. So external loop air lift seems suitable in producing single cell protein. producing single cell protein can be studied in Other air lift reactors such as internal loop airlift reactors and obtained results can be campared with the results of this research.
آب پنیر,کلید واژگان: پروتئین تکیاخته,راکتور,راکتور هوای بالارونده
Whey,Key words: Single cell protein,Reactor,Air lift reactor
47
56
http://fsct.modares.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1000-7052&slc_lang=fa&sid=7