Journal of food science and technology(Iran)
مجله علوم و صنایع غذایی ایران
FSCT
Agriculture
http://fsct.modares.ac.ir
1
admin
2008-8787
2783-3534
10.22034/fsct
fa
jalali
1386
7
1
gregorian
2007
10
1
4
14
online
1
fulltext
fa
مقایسه برخی خواص فیزیکی و مکانیکی گندم سن زده و سالم رقم سرداری
Comparison of Some of Physical and Mechanical Properties of Sound and Sunn Pest-Damaged Wheat Kernel of Salary
Variety (for Identification)
اندازه گیری خواص مکانیکی دانه های غلات از دو جهت حایز اهمیت است، یکی امکان شناسایی دقیقتر بافت دانه گندم که در راستای طبقه بندی آن صورت می گیرد و دیگری بدست آوردن اطلاعاتی که به بهینه سازی ماشین های برداشت و جابجایی دانه می انجامد. در این راستا تحقیق حاضر برای اولین بار روی رقم گندم سرداری انجام پذیرفت. کلیه آزمایش ها با لحاظ چهار سطح از میزان رطوبت و دو نوع گندم سالم و سن زده در 20 تکرار، جمعا به تعداد 160 آزمایش با کمک دستگاه آزمون کشش/ فشار تحت بارگذاری شبه- استاتیک انجام گرفت. نتایج این تحقیق مشخص نمود که می توان بر اساس میزان مقاومت مکانیکی، تک دانه های گندم سن زده را از دانه های گندم سالم شناسایی و درصورت نیاز جدا نمود. مناسب ترین رطوبت برای جداسازی بر مبنای چغرمگی رطوبت 12% و بر مبنای نیروی بیشینه رطوبت 14% بر پایه تر می باشد. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که دو نوع گندم سالم و سن زده در هر سه صفت مورد مطالعه شامل چغرمگی، نیروی بیشینه و زاویه منحنی، با هم اختلاف معنی دار داشتند بطوریکه میزان نیروی بیشینه مورد نیاز برای گسیختگی دانه سالم به مراتب بیش از دانه سن زده بوده در حالیکه دانه های سن زده به مراتب چغرمه تر از دانه های سالم بودند. این پدیده عمدتا ناشی از بافت پوک دانه سن زده می باشد بطوری که کرنش بیشینه در آن بیش از دو برابر دانه های سالم می باشد. از میان پارامترهای مکانیکی که از آزمون فشاری حاصل می گردد، شامل: نیروی بیشینه، شیب منحنی از مبدا و چغرمگی، مشخص گردید که پارامتر چغرمگی مناسب ترین عامل در تمایز قایل شدن بین دانه های سن زده و سالم می باشد. نتایج این پژوهش همچنین نشان داد که نیروی بیشینه و کمترین نیروی مورد نیاز برای شکست دانه گندم سن زده به ترتیب معادل 90.6 و 7.35 نیوتن می باشد، درحالیکه برای دانه های گندم سالم این مقادیر به ترتیب معادل 121.8 و 28.34 نیوتن می باشند. بر اساس نتایج هیچ نوع اختلاف معنی داری بین گندم های سالم و سن زده از لحاظ پارامترهای فیزیکی وجود ندارد.
There are two reasons for measuring mechanical properties of cereal, at first determination of grain texture for classification, and second, in modification of harvesting and processing machinery. Therefore, this research was accomplished on sardary wheat variety. For this purpose, exactly 160 simple compression tests were conducted including four levels of moisture content and two types of wheat (good and sunn pest- damaged) at twenty replications. According to the research, it is possible to distinguish sunn pest and good grains from each other. Results of this study were defined which able to us on basis of mechanical. The best moisture contents for separation are 12 and %14 (w.b.) based on toughness and maximum force respectively. The results of analysis of variance indicated that two types of wheat at three attributes (toughness, maximum force and initial tangent of the curve) were different, significantly. The maximum force to rupture for good grain is higher than sunn pest-damaged grain, but, sunn pest-damaged grains were more tougher than good grains. This phenomenon is due to porosity of sunn pest-damaged grain tissue. Also its maximum strain is twice as many as of good grains. Among the mechanical parameters which extracted from the tests, it was shown that the toughness is from most suitable factor to recognize sunn pest-damaged grain from other grain. Also the results of this study indicate which maximum and minimum force to rupture of sunn pest-damaged grain are 90.6 and 7.35 N respectively. Whereas, the similar values for good grain are 121.8 and 28.34 N respectively. Also, there are no significant differences between sunn pest-damaged and good wheat kernels based on physical parameters.
گندم,خواص مکانیکی,سن گندم,آزمون فشاری,رقم سرداری
Wheat,Mechanical properties,Compression test,Sun pest,Sardary variety
21
30
http://fsct.modares.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1000-6680&slc_lang=fa&sid=7