Journal of food science and technology(Iran)
مجله علوم و صنایع غذایی ایران
FSCT
Agriculture
http://fsct.modares.ac.ir
1
admin
2008-8787
2783-3534
10.22034/fsct
fa
jalali
1395
9
1
gregorian
0
0
1
13
58
online
1
fulltext
fa
بررسی ترکیبات و استخراج موسیلاژ مخلوط برگ و ساقه گیاه ( Malva neglecta )
Study on components and mucilage extracted from mix of leaves and stems of mallow (Malva neglecta)
چکیده گیاه پنیرک با نام علمی <em>Malva neglecta</em> بومی کشورهای آسیای میانه است. در طب سنتی برای این گیاه فواید درمانی و کاربردهای بسیاری از جمله کاهش درد، بهبود زخم، رفع ناراحتی­های دستگاه گوارش، دستگاه تنفسی و غیره ذکر شده است. این خواص بیشتر به ترکیبات ساختاری و موسیلاژ موجود در گیاه مربوط می باشد؛ که در این مطالعه بررسی شدهاند. گیاه پنیرک در فصل بهار جمع آوری، خشک و آسیاب شد. مقادیر پروتئین، چربی، املاح و اسیدهای چرب و استرول­های گیاه با روش­های AOAC و استانداردهای ملی ایران اندازه گیری شد. موسیلاژ مالوا نگلکتا با آب دیونیزه در دمای <sup>O</sup>C90 استخراج شد و سپس در آون <sup>O</sup>C50 خشک گردید. از روش فنل سولفوریک اسید و دستگاه اتوکلاو برای اندازه گیری کربوهیدرات کل استفاده شد. نتایج نشان می­دهد که برگ­ها و ساقه­های گیاه پنیرک از نظر پروتئین کل غنی است و املاح زیادی دارد. 40% اسیدهای چرب استخراجی را اسید لینولنیک تشکیل می دهد. میزان اسیدهای چرب غیر اشباع بیش از50% کل اسیدهای چرب استخراجی می­باشد. همچنین مقدار کل موسیلاژ استخراجی 12% محاسبه گردید. کربوهیدرات کل صمغ مالوا نگلکتا 46/2±97/75% اندازهگیری شد. وجود ترکیبات مفید از جمله فلزات روی، مس و آهن، پروتئین، اسیدهای چرب مفید و موسیلاژ بالا دلایل بارزی است که ارزش غذایی و دارویی گیاه پنیرک را به اثبات می­رساند. در این تحقیق روش فنل سولفوریک در دماهای متنوع از دمای محیط تا دماهای بالا مثلا دمای جوش استفاده شد. و برای اولین بار ازاتوکلاو برای هیدرولیز موسیلاژ این گیاه استفاده شد.
Mallow (<em>Malva neglecta</em>) is grown in Middle East countries. In herbal medicines mallow is used as pain decreasing, importing injuries and removing gastrointestinal problems, respiratory system and so on. These specifications are dependent on structural components and plant mucilage respectively. In this study structural components and amount of leaves and stems mucilage was analyzed.In spring, leaves with stems were collected, dried and powdered. Quantity of protein, fat, ash, fatty acids and sterols were analyzed by AOAC and Iranian Standard methods. Mucilage of <em>M.neglecta</em> was extracted by deionized water in 90<sup>O</sup>C and extracted mucilage was dried in 50<sup>O</sup>C oven. Phenol-sulfuric acid method was used to determination of total carbohydrate. Leaves and petioles of <em>M.neglecta</em> are rich in protein and ash.40% of fatty acids is linolenic acid and more than 50% of total fatty acids are unsaturated fatty acids. Extracted mucilage was totally 12% in dry matter of plant. Total carbohydrate of <em>M.neglecta</em> mucilage was % 75.97±2.46 respectively. Having useful ingredients like zinc, copper, iron, protein, unsaturated fatty acid and high amount of mucilage demonstrates worth of <em>M.neglecta</em>in food and medicines. Phenol sulfuric acid method was used in different temperatures from environment till boiling temperatures. Also using phenol-sulfuric acid method in boiling temperature was done before but in combination by autoclave instrument for getting total carbohydrates of <em>M.neglecta</em> mucilage is the first action.
کلید واژگان: پنیرک,موسیلاژ,اسیدهای چرب,استرول
Malvaneglecta,Mucilage,Fatty acids,Sterol
205
214
http://fsct.modares.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1000-6585&slc_lang=fa&sid=7
Maryam
Mohammadi
مریم
محمدی
100319475328460060417
100319475328460060417
No
دانشجوی کارشناسی ارشد واحد علوم دارویی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
Mohammad
Faraji
محمد
فرجی
100319475328460060416
100319475328460060416
Yes
عضو هیئت علمی پژوهشکده غذایی و کشاورزی، پژوهشگاه استاندارد، کرج، ایران
Ghasem
Fadavi
قاسم
فدوی
100319475328460060415
100319475328460060415
No
کارشناس پژوهشکده غذایی و کشاورزی، پژوهشگاه استاندارد، کرج، ایران
Maryam
Salami
مریم
سلامی
100319475328460060414
100319475328460060414
No
عضو هیئت علمی واحد علوم دارویی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران