Journal of food science and technology(Iran)
مجله علوم و صنایع غذایی ایران
FSCT
Agriculture
http://fsct.modares.ac.ir
1
admin
2008-8787
2783-3534
10.22034/fsct
fa
jalali
1396
6
1
gregorian
0
0
1
14
67
online
1
fulltext
fa
طبقهبندی شیر خام با استفاده از روشهای تشخیص الگو
<strong>چکیده</strong><br /> هدف از این پژوهش بررسی همبستگی میان ویژگیهای میکروبی و فیزیکوشیمیایی شیر خام و استفاده از روشهای آماری چند متغیره مانند تجزیه به مؤلفه اصلی و تحلیل خوشهای سلسله مراتبی و تحلیل تشخیص گام به گام جهت تشخیص الگو و طبقهبندی آن میباشد. در این پژوهش 48 نمونه شیرخام از دامداریهای صنعتی شهرستان مشهد نمونهبرداری شد. سپس ویژگیهای میکروبی و فیزیکوشیمیایی نمونهها مورد سنجش قرار گرفت. بوسیله­ی تجزیه به مؤلفهی اصلی، در مجموع 7 مؤلفه برای ویژگیهای میکروبی و فیزیکوشیمیایی شیر خام معرفی گردید که حاوی 65/93 درصد از مقدار کل واریانس بودند. مؤلفهی اصلی اول، دوم و سوم با توجیه بیشترین درصد واریانس کل به عنوان مؤلفههای اصلی جهت تحلیل دادهها انتخاب گردیدند و بر اساس آن نمونههای شیر خام به سه گروه طبقهبندی شدند. انجام تحلیل خوشهای روی چهارده ویژگی نمونههای شیر خام، آنها را به سه خوشه اصلی طبقهبندی کرد که با نتایج حاصل از تجزیه به مؤلفهی اصلی مطابقت داشت. نتایج تحلیل تشخیصی گام به گام نیز نشان داد که ویژگیهای وارد شده در معادله در کل توانستهاند عضویت 7/91 درصد از نمونههای شیر خام را به درستی از نظر کیفیت در طبقه خودشان پیشبینی نمایند. با توجه به اهمیت ویژهی کیفیت شیر خام در صنایع لبنی به علت تاثیر مستقیم آن بر کیفیت محصولات و سلامت مصرف کننده، طبقهبندی شیر خام دریافتی بر اساس ویژگیهای کیفی، به مدیران صنایع لبنی هم در زمینهی تعیین قیمت شیر خام دریافتی از دامدار و هم در زمینه تولید فرآوردههای لبنی با کیفیت بالا کمک خواهد کرد.
کلید واژگان: تجزیه به مؤلفه اصلی,تحلیل تشخیصی گام به گام,تحلیل خوشهای سلسله مراتبی,شیر خام,طبقهبندی
140
129
http://fsct.modares.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1000-3972&slc_lang=fa&sid=7
معصومه
مهربان سنگ آتش
100319475328460061655
100319475328460061655
Yes
استادیار، گروه پژوهشی کیفیت و ایمنی مواد غذایی، پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی جهاددانشگاهی، مشهد، ایران
محبت
محبی
100319475328460061432
100319475328460061432
No
استاد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
فخری
شهیدی
100319475328460061484
100319475328460061484
No
استاد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
محسن
قدس روحانی
100319475328460061552
100319475328460061552
No
استادیار گروه صنایع غذایی، موسسه آموزش عالی علمی کاربردی جهاد کشاورزی
علی
وحیدیان کامیاد
100319475328460061654
100319475328460061654
No
استاد گروه ریاضی کاربردی، دانشکده علوم ریاضی، دانشگاه فردوسی مشهد