Journal of food science and technology(Iran)
مجله علوم و صنایع غذایی ایران
FSCT
Agriculture
http://fsct.modares.ac.ir
1
admin
2008-8787
2783-3534
10.22034/fsct
fa
jalali
1395
4
1
gregorian
2016
7
1
13
51
online
1
fulltext
fa
بررسی خصوصیات فیزیکوشیمیایی و فعالیت آنتی اکسیدانی 10 نمونه عسل گیاهی مختلف
Evaluation of physicochemical properties and antioxidant activity of 10 different botanical honeys
چکیده عسل یک ماده شیرین طبیعی است که به وسیله زنبورهای عسل از شهد گل­ها (عسل شهد)، ترشحات بخش­های زنده گیاهان یا مواد دفعی حشرات ناشی از مکیدن بخش زنده گیاهان (عسل عسلک) تولید می­شود. هدف از این تحقیق تعیین ترکیبات و بررسی خواص فیزیکوشیمیایی 10 نمونه عسل گیاهی طبیعی (گشنیز، شوید، کنار، آویشن، جعفری، قنقال، گون، یونجه، گون گز و بهارنارنج) بود. بدین منظور آزمون­های فیزیکوشیمیایی مانند رطوبت، مواد جامد محلول، اسیدیته، چگالی ویژه، ویسکوزیته و مواد قندی کل بر روی نمونه­های عسل انجام شد. همچنین مقدار کل ترکیبات فنولیک با استفاده از معرف فولین سیوکالتو و فعالیت آنتی اکسیدانی با روش DPPH ارزیابی شد. با توجه به نتایج می­توان گفت عسل شوید به دلیل داشتن کمترین مقدار رطوبت در بین نمونه­های عسل ویسکوزترین عسل محسوب می­شود. بنابراین نسبت به سایر نمونه­ها مدت ماندگاری بیشتری در طول انبارداری دارد. بیشترین و کمترین میزان ساکارز به ترتیب مربوط به عسل شوید و گون گز بود. بنابراین عسل گون گز به دلیل داشتن ساکارز کمتر بهترین و رسیده ترین عسل محسوب می شود.عسل کنار دارای بیشترین ترکیبات فنولیک و فعالیت آنتی اکسیدانی می­باشد، عسل بهارنارنج دارای کمترین ترکیبات فنولیک و عسل گون دارای کمترین فعالیت آنتی اکسیدانی می­باشند. بنابراین می­توان گفت عسل کنار در بین 10 نمونه عسل دارای ارزش تغذیه­ای بالاتری است. ضریب همبستگی بالا بین ترکیبات فنولیک و فعالیت آنتی اکسیدانی نشان می­دهد که این ترکیبات مسئول اصلی رفتار آنتی اکسیدانی عسل می­باشند.
Honey is a natural sweet substance produced by honeybees from the nectar of plants (nectar honey), secretion of living parts of plants or secretion of plant-sucking insects (honeydew honey). The aim of this study was determination of composition and evaluation of physicochemical properties of 10 honey samples (Coriander, Dill, Ziziphus, Thyme, Parsley, Qnqal, Astragal, Alfalfa, Tamarisk and Orange blossom honeys) collected from different regions of Iran especially Isfahan. Therefore physiochemical tests such as moisture content, total soluble solids, acidity, specific gravity, viscosity and total sugars on honey samples was done. Also the total amount of phenolic compounds using Folin-Ciocalteu reagent and antioxidant activity by DPPH method was evaluated. According to the obtained results, it can be concluded that Dill honey is the most viscous honey because of the lowest moisture content among honey samples. Thus, it has the longer shelf life compared to other samples during the storage. Ziziphus honey had the highest phenolic compounds and antioxidant activity while Orange blossom honey had the lowest phenolic compounds and Astragal honey possessed the lowest antioxidant activity. Thus it can be said that Ziziphus honey had the highest nutritional value among 10 samples of honey. High correlation coefficients between phenolic compounds and antioxidant activity indicated that these compounds are main responsible for the antioxidant properties of honey.
کلید واژگان: ترکیبات فنولیک,خاصیت آنتی اکسیدانی,عسل
Antioxidant properties,Honey,phenolic compounds
51
63
http://fsct.modares.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1000-3389&slc_lang=fa&sid=7
Reyhaneh
Khalafi
ریحانه
خلفی
100319475328460056515
100319475328460056515
No
دانشآموخته کارشناسی ارشد علوم و صنایع غذایی ، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
Seyed Amir Hossein
Goli
سید امیرحسین
گلی
100319475328460056514
100319475328460056514
Yes
استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
Mohammad
Behjatian Esfahani
محمد
بهجتیان اصفهانی
100319475328460056513
100319475328460056513
No
مدرس دانشگاه آزاد خوراسگان