Journal of food science and technology(Iran)
مجله علوم و صنایع غذایی ایران
FSCT
Agriculture
http://fsct.modares.ac.ir
1
admin
2008-8787
2783-3534
10.22034/fsct
fa
jalali
1389
4
1
gregorian
2010
7
1
7
25
online
1
fulltext
fa
اثر میکروانکپسولاسیونﺁلژینات کلسیم بر قابلیت زنده مانی لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس 1643 PTCC در شرایط شبیه سازی شده معده و روده انسان
The influence of alginate microencapsulation on survivability of microencapsulated Lactobacillus acidophilus PTCC 1643 under simulated gastrointestinal condition
چکیده
به منظور بهبود قابلیت زنده مانی در شرایط نامساعد معده و روده باکتری پروبیوتیک <em>لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس</em> 1643 PTCC بوسیله الژینات کلسیم میکروکپسول شد و در شرایط شبیه سازی شده معده و روده به مدت 0 ،30 ،60 ،90 ،120 دقیقه در 37 درجه سانتیگراد گرمخانه گذاری گردید. قابلیت زیستی باکتری بر حسب مدت زمان مورد نیاز برای کاهش یک پایه لگاریتمی در جمعیت میکروبی ( Dv) محاسبه شد. برای تعیین نحوه پراکنش اندازه ذرات کپسول از روش پارتیکل سایز انالایزر استفاده گردید. برای مطالعه شکل ظاهری کپسول ها از تکنیک SEM استفاده شد. میکروانکپسولاسیون در سطح 05/0 <em>p<</em> سبب کاهش مرگ باکتری های پروبیوتیک در شرایط اسیدی معده (h 2, 5 /1 pH ) می شود. همچنین پس از گرمخانه گذاری به مدت 60 دقیقه در شرایط شبیه سازی شده معده و دو ساعت در شرایط مشابه شیره روده ( 25 /7 pH ) تعداد سلولهای زنده برابر log cfu / g 5/6 بدست آمد در حالیکه این مقدار برای سلولهای شاهد log cfu / g 3/2 بود.
The probiotic, <em>Lactobacillus acidophilus</em> PTCC 1643 was encapsulated in calcium alginate beads with the objective of enhancing survival during exposure to the adverse conditions of the gastro-intestinal tract. The probitic was incubated in simulated gastro-intestinal conditions for 0, 30, 60, 90 and 120 min. at 37<sup> o</sup>C. The survivability of the probiotic, <em>L. acidophilus</em> PTCC 1643 was expressed as the destructive value (D-value). Particle size distribution was measured using laser diffraction technique. bead appearance was observed by scanning electron microscopy (SEM). The alginate coat prevented acid-induced reduction of the probiotic in simulated gastric juice (pH 1.5, 2 h), resulting in significantly (<em>P</em> < 0.05) higher numbers of survivors due to retarding the permeation of the gastric fluid into the cells. After sequential incubation in simulated gastric (60 min) and intestinal juices (pH 7.25, 2 h), number of surviving cells were 6.5 log cfu ml <sup>-1</sup> for encapsulated <em>L. acidophilus</em> while 2.3 log cfu ml <sup>-1</sup> was obtained for free cells.
کلید واژگان: پروبیوتیک,لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس,میکروانکپسولاسیون,الژینات کلسیم
Microencapsulation,Probiotic,calcium alginate,L. acidophilus
51
60
http://fsct.modares.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1000-3379&slc_lang=fa&sid=7