Journal of food science and technology(Iran)
مجله علوم و صنایع غذایی ایران
FSCT
Agriculture
http://fsct.modares.ac.ir
1
admin
2008-8787
2783-3534
10.22034/fsct
fa
jalali
1385
7
1
gregorian
2006
10
1
3
10
online
1
fulltext
fa
مقایسه ترکیب اسیدهای چرب، اگزالیک اسید و عناصر معدنی بذر و برگ ارقام خرفه ایرانی (.Portulaca oleracea L) با نمونه خارجی
Comparison of Fatty Acids Compound, Oxalic Acid and Mineral Elements of Iranian Purslane (Portulaca oleracea L.) With Forign Sample
خرفه با نام علمی Portulaca oleracea L. گیاهی یکساله و تابستانه متعلق به خانواده Portulacaceae است. اگرچه خرفه بعنوان علف هرز در مزارع می روید، ولی در مناطق جنوبی کشور به طور وسیع مورد کشت قرار می گیرد. خرفه به علت داشتن اسیدهای چرب غیر اشباع و ارزش غذایی بالا حایز اهمیت است. به منظور بررسی اسیدهای چرب، اگزالیک اسید و عناصر معدنی (پتاسیم، کلسیم، منیزیم و آهن) ارقام خرفه ایرانی این پژوهش انجام شد. ارقام بهبهان، اهواز، برازجان و رقم تهران در گلخانه کشت شدند. اندازه گیری اسیدهای چرب با گازکروماتوگرافی نشان داد که لینولنیک اسید (امگا-3) برگ و بذر بترتیب 30.15-19.69 و 29.81-19.42 درصد بود. مقدار اگزالیک اسید برگ ارقام بین 40 تا 80 میلی گرم در 100 گرم ماده تر متغیر بوده و کمترین مقدار آن در رقم برازجان اندازه گیری شد. میزان ماده خشک برگ از 4.71-4.25 درصد متغیر بود. بیشترین مقدار پتاسیم و کلسیم در برگ رقم برگ رقم برازجان و مقدار آهن در رقم بهبهان بود. از عناصر معدنی مقدار منیزیم در رقم جمع آوری شده از مزارع تهران 84.78 میلی گرم در 100 گرم ماده تر بود. میانگین مقدار پتاسیم، منیزیم، کلسیم و آهن ارقام ایرانی بترتیب 500، 66، 154 و 31 میلی گرم در 100 گرم ماده تر بود. این پژوهش نشان داد که ارقام خرفه ایرانی منبع غنی اسید چرب امگا-3، عناصر معدنی ضروری و دارای میزان اگزالیک اسید کمی بوده و برای تغذیه انسان توصیه می شوند.
Purslane (Portulaca oleracea L.) is an annual, summer crop and belongs to Portulacaceae family. Although it is grow as a weed plant in field, but it is cultivated in wide range in south part of Iran. Pursalne is important in respect to unsaturated fatty acids and high nutritive value. For determining fatty acids, oxalic acid and mineral elements (K, Mg, Ca, Fe) of Iranian purslane cultivars, this research was carried out. Cultivars "Behbahan, Ahwaz, Borazjan and Tehran" were planted in greenhouse. Determination of fatty acids by gas chromatography showed that linolenic acid (omega-3) of leaf and seed were 19.69-30.15% and 19.42-29.81%, respectively. Oxalic acid content of leaf cultivars was over the range 40-80 g per 100 g fresh weight and the lowest amount was determined in cv."Borazjan". Dry matter content of leaf varied from 4.25 to 4.71%. Cultivar "Borazjan" had the highest potassium and calcium and iron content of cv. "Behbahan" was higher than other cultivars. Among mineral elements, magnesium content of cv. "Tehran" was 84.78 mg per 100 g fresh weight. Mean of potassium, magnesium, calcium and iron of Iranian purslane was 500, 66, 154 and 31 mg per 100 fresh weight, respectively. This research showed that Iranian purslane cultivars are rich sourse of omega-3 fatty acid, mineral elements and have lower oxalic acid content and recommended for human nutrition.
عناصر معدنی,لینولنیک اسید,خرفه,اگزالیک اسید
Mineral elements,Linolenic acid,Purslane,Oxalic acid
49
55
http://fsct.modares.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1000-2602&slc_lang=fa&sid=7