Journal of food science and technology(Iran)
مجله علوم و صنایع غذایی ایران
FSCT
Agriculture
http://fsct.modares.ac.ir
1
admin
2008-8787
2783-3534
10.22034/fsct
fa
jalali
1387
9
1
gregorian
2008
12
1
5
19
online
1
fulltext
fa
ویژگیهای فیزیکی 7 رقم کلزا
Determination and investigation of some physical properties of seven variety rapeseed
چکیده
دانه هفت رقم کلزا به نام های طلایه، اورینت، آپشن، کالورت، گلوبال، هایولا401 و هایولا308 دارای رطوبت های به ترتیب 41/5، 55/4، 49/5، 25/4، 74/4، 32/5 و % 53/5 بر پایه تر (w.b) به منظور مطالعه ویژگیهای فیزیکی انتخاب شد. ویژگیهای فیزیکی آزمایش شده در این تحقیق شامل طول، عرض، ضخامت، قطر میانگین هندسی، ضریب کرویت، مساحت سطح، حجم، چگالی جامد و چگالی توده، ضریب اصطکاک ایستایی بر روی سطوح مختلف و تخلخل بود که با استفاده از روشهای استاندارد، اندازه­گیری شد. نتایج نشان داد که طول، عرض، ضخامت، قطر میانگین هندسی و قطر میانگین حسابی برای دانه­های کلزا به ترتیب از 838/1 تاmm 295/2، 758/1 تا mm147/2، 591/1 تا mm 904/1، 76/1 تا mm 095/2، 761/1 تا mm 104/2 متغیر بود. ضریب کرویت، مساحت سطح، حجم، چگالی توده، چگالی جامد و تخلخل دانه­های کلزا به ترتیب 91/0 تا 957/0، 744/9 تا mm<sup>2</sup> 86/13، 667/2 تا mm<sup>3</sup> 44/6، 61/675 تا kgm<sup>-3</sup> 6/741، 01/928 تا kgm<sup>-3</sup> 1370 و 3/25 تا % 9/45 بدست آمد. در بررسی ضریب اصطکاک ایستایی دانه­های کلزا بر روی سطوح آلومینیوم، چوب چند لایه، آهن گالوانیزه، فولاد و لاستیک مشاهده شد که مقدار آن از273/0 بر روی سطح فولاد تا 51/0 بر روی سطح چوب چند لایه متغیر بود. بررسی آماری نشان داد که ویژگی های فیزیکی دانه های کلزای ارقام مختلف دارای تفاوت معنی داری هستند.
Rapeseeds of seven major local Iranian varieties, Option, Orient, Talaye, Global, Hyola 308, Hyola 401 and Colvert, with moisture contents of 5.49, 4.55, 5.41, 4.74, 5.53 and 5.32 (%w.b.) , respectively were selected to study seed physical properties. Linear dimensions, mean diameters, sphericity, surface area, volume, true and bulk densities, porosity and static coefficient of friction of the seven varieties were measured using standard methods. Results showed that length, width, thickness, arithmetic mean diameter and geometric mean diameter of rapeseed varied from 1.838 to 2.295 mm, 1.758 to 2.147 mm, 1.591 to 1.904 mm, 1.761 to 2.104 mm and 1.76 2.095 mm, respectively. Values of sphericity, surface area, volume, true density, bulk density and porosity of rapeseed were between 0.91 to 0.957, 9.744 to 13.86mm<sup>2</sup>, 2.667 to 6.44 mm<sup>3</sup>, 928.01 to 1370 kgm<sup>-3</sup>, 675.61 to 741.6 kgm<sup>-3</sup>, 25.3 to 45.9 %, respectively. Measurement of the coefficient of friction of rapeseeds against plywood, galvanized iron, steel, aluminum and rubber showed that static coefficient of friction varied from 0.273 on steel sheet to 0.51 against plywood. It is concluded that physical properties of rapeseeds are quite dependent on variety.
کلید واژه گان: ویژگی های هندسی,ویژگی های ثقلی,دانه های کلزا
Gravimetrical properties,Geometrical properties,Rapeseeds
21
27
http://fsct.modares.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1000-2415&slc_lang=fa&sid=7