Journal of food science and technology(Iran)
مجله علوم و صنایع غذایی ایران
FSCT
Agriculture
http://fsct.modares.ac.ir
1
admin
2008-8787
2783-3534
10.22034/fsct
fa
jalali
1398
2
1
gregorian
2019
5
1
16
87
online
1
fulltext
fa
تاثیر بستهبندی پلیاتیلنی حاوی نانوذرات اکسید روی بر ماندگاری خرمای مضافتی
Effect of polyethylene packaging containing zinc oxide nanoparticles on the shelf life of Mazafati date
<div style="text-align: justify;"><span dir="RTL">میوه خرما، سرشار از ترکیبات قندی، مواد فیبری، برخی ویتامینها، املاح معدنی و ترکیبات فنولی با خاصیت ضداکسایشی است. تغییرات فیزیکوشیمیایی، بیوشیمیایی و میکروبی رخ داده در این میوه در طی نگهداری سبب کاهش ویژگیهای کیفی آن میگردد. در پژوهش حاضر تاثیر فیلم پلیاتیلنی حاوی 1 و 2 درصد نانوذرات اکسید روی به عنوان پوشش نانوکامپوزیتی و فیلم بدون نانوذرات به عنوان نمونه شاهد در حفظ برخی ویژگیهای کیفی میوه خرمای مضافتی در دو دمای نگهداری 4 و 25 درجه سانتیگراد به مدت 120 روز ارزیابی گردید. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثرات فیلم نانوکامپوزیتی، دما و زمان نگهداری بر شاخصهای مورد بررسی نمونههای خرمای مضافتی معنیدار بود (</span>p<0.05<span dir="RTL">). کمترین تغییرات در شاخصهای کیفی از قبیل افت وزن، </span>pH<span dir="RTL">، اسیدیته، مواد جامد محلول، محتوای فنول کل، محتوای قند کل و قندهای احیاء کننده در نمونههای خرمای قرار گرفته در فیلم نانوکامپوزیتی 2 درصد و نگهداری شده در دمای 4 درجه سانتیگراد مشاهده گردید. میزان این تغییرات در نمونه کنترل قرار گرفته در دمای ۲۵ درجه سانتی گراد به صورت معنیداری بیشتر از سایر نمونهها بود. </span><span dir="RTL">به علاوه، استفاده از بستهبندی نانوکامپوزیتی موجب کاهش سرعت رشد میکروبی (باکتریهای معتدلدوست هوازی و کپک و مخمر) در مقایسه با نمونه شاهد گردید.</span><span dir="RTL"> با افزایش دمای نگهداری از 4 به 25 درجه سانتیگراد روند افزایشی در رشد میکروبی و تغییر شاخصهای کیفی تمام نمونهها مشاهده شد که بیانگر کاهش ویژگیهای کیفی خرما بود. با در نظر گرفتن شاخصهای مورد بررسی، بستهبندی نانوکامپوزیتی حاوی 2 درصد اکسید روی عملکرد بهتری نسبت به بستهبندی نانوکامپوزیتی حاوی 1 درصد اکسید روی داشت. به طور کلی میتوان استفاده از فیلم نانوکامپوزیتی حاوی 2 درصد نانوذرات اکسید روی را برای حفظ ویژگیهای کیفی خرمای مضافتی در دمای نگهداری 4 درجه سانتیگراد پیشنهاد داد.</span></div>
<p class="MsoNormal" dir="RTL" style="margin-bottom:0cm;margin-bottom:.0001pt;
text-align:justify;line-height:normal;direction:rtl;unicode-bidi:embed"></p>
<div style="text-align: justify;">Date fruit (<em>Phoenix dactylifera</em> L.) is a rich source of sugar, fiber, some vitamins, minerals and antioxidant phenolic compounds. The physico-chemical, biochemical and microbial changes occurring in this fruit reduce its quality properties during storage time. In the present study, the effects of polyethylene film containing 1 and 2% zinc oxide nanoparticles as nanocomposite packaging and film without nanoparticles as a control were evaluated in order to maintain some quality characteristics of Mazafati date fruit in two storage temperatures of 4 and 25 °C for 120 days. The results of analysis of variance showed that the effects of nanocomposite film, temperature and storage time on the studied parameters of Mazafati date were significant (p <0.05). The least changes in quality parameters of weight loss, pH, titratable acidity, total soluble solids, total phenolic content and total and reducing sugar contents were observed in date samples packed in 2% nanocomposite film stored at 4 °C. The change in control sample stored at 25 °C was significantly higher than other samples. In addition, the use of nanocomposite packaging reduced the microbial growth rate (total aerobic mesophilic bacteria, and mold and yeast) compared to the control sample. With increasing storage temperature from 4 to 25 °C, an increasing trend was observed in microbial growth and changes in the quality parameters of all samples, which indicated a decrease in the quality characteristics of the date fruit. Considering the studied parameters, nanocomposite packaging containing 2% zinc oxide had better performance than nanocomposite packaging containing 1% zinc oxide. In general, the use of nanocomposite film containing 2% zinc oxide nanoparticles is suggested to maintain the quality characteristics of Mazatifi dates at a temperature of 4 °C.</div>
,بستهبندی نانوکامپوزیت,اکسید روی,خرمای مضافتی,زمان نگهداری
,Nanocomposite packaging,Zinc oxide,Mazafati date,Shelf life
141
152
http://fsct.modares.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-12892-6&slc_lang=fa&sid=7
Sajedeh
Sadeghipour
ساجده
صادقی پور
s.sadeghi2323@gmail.com
1003194753284600149862
1003194753284600149862
No
Kar Higher Education Institute of Rafsanjan
موسسه آموزش عالی کار رفسنجان
Hamidreza
Akhavan
حمیدرضا
اخوان
hr.akhavan1@gmail.com
1003194753284600149863
1003194753284600149863
Yes
Shahid Bahonar University of Kerman
دانشگاه شهید باهنر کرمان
Ahmad
Shaker ardekani
احمد
شاکر اردکانی
shaker@pri.ir
1003194753284600149864
1003194753284600149864
No
Kar Higher Education Institute of Rafsanjan
موسسه آموزش عالی کار رفسنجان
Hosseini-Sadat
Hosseini
فرشته السادات
حسینی
f.hosseini9212@yahoo.com
1003194753284600149865
1003194753284600149865
No
Shahid Bahonar University of Kerman
دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان