Journal of food science and technology(Iran)
مجله علوم و صنایع غذایی ایران
FSCT
Agriculture
http://fsct.modares.ac.ir
1
admin
2008-8787
2783-3534
10.22034/fsct
fa
jalali
1392
7
1
gregorian
2013
10
1
10
41
online
1
fulltext
fa
تعیین منحنی هم دمای جذب و انرژی پیوندی پودر دانه های خشک شده انار و برازش مدل های مختلف کبری رضایی1، مهرداد نیاکوثری 2، داریوش زارع
Evaluating adsorption isotherm and isosteric heat of freeze-dried pomegranate seed powder and Fitting the data with mathematical models
Rezaee, K. 1, Niakousari, M. 2 , Zare, D. 3
چکیده در این تحقیق منحنی جذب پودر دانه های انار که با روش تصعیدی خشک شده اند. رطوبت تعادلی پودر دانه انار با استفاده از روش وزن سنجی ایستا تعیین شده است. منحنی های جذب در دماهای 25 ، 40 و 60 درجه سانتی گراد در دامنه ی فعالیت آبی 94/0-11/0 به دست آمده است . از شش مدل بت، گب، اسمیت، هندرسون، اسوین، اگلسیاس-چیریف جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شده است. مقادیر ثابت در مدل های ذکر شده و ارتباط آن ها با دما به دست آمد. در نهایت براساس شاخصهای ضریب تبیین (<em>r<sup>2</sup></em>)، مربع کای (<em>c</em><em><sup>2</sup></em>)، ریشه ی میانگین مربعات خطا (<em>RMSE</em>) و مدول میانگین انحراف نسبی (<em>P</em>) ارزیابی مدلها انجام گرفت. نتایج نشان می دهند که مدل گب بهترین تطابق با داده های تجربی در این تحقیق را داشته است. انرژی پیوندی با استفاده از رابطه کلازیوس – کلاپیرن بدست آمد، مقدار انرژی پیوندی در پودر دانه انار در رطوبت پایین، زیاد می باشد و با افزایش مقدار رطوبت کاهش می یابد.
Experimental work was undertaken to obtain the adsorption isotherms of freeze-dried pomegranate seed powder. Moisture equilibrium data of pomegranate seed were determined using the static gravimetric method. Adsorption Isotherms were determined at 25, 40 and 60°C over a water activity range of 0.11 to 0.94. Six isotherm equations including GAB, BET, Iglesias and Chirife, Henderson, Smith, and Oswin were applied for analyzing the experimental data. The constants in the mentioned models were determined and correlated with temperature. The criteria used to evaluate the goodness of fit of each model were Correlation coefficient (<em>R<sup>2</sup></em>), Chi-square (<em>χ</em><em><sup>2</sup></em>), mean relative percentage deviation modulus (<em>P</em>) and root mean square error (<em>RMSE</em>). The results showed that the GAB equation gave the best fit to the experimental data. The net isosteric heat of sorption was determined using the Clausius-Clapeyron equation. The heat of sorption values of pomegranate seed powder were found to be large at low moisture content and decreased with an increase in moisture content.
دانه انار,هم دمای جذب,گرمای ایزواستریک,انرژی پیوندی,مدل گب
Key Words: Pomegranate seed,GAB model,Sorption isotherms,Net isosteric heat
69
79
http://fsct.modares.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1000-2261&slc_lang=fa&sid=7