Journal of food science and technology(Iran)
مجله علوم و صنایع غذایی ایران
FSCT
Agriculture
http://fsct.modares.ac.ir
1
admin
2008-8787
2783-3534
10.22034/fsct
fa
jalali
1391
10
1
gregorian
2013
1
1
10
38
online
1
fulltext
fa
تاثیر درجه حرات خشک کردن و محتوای رطوبت نهایی دانه بر ضایعات حاصل از تبدیل چند رقم برنج
Effect of drying temperature and final grain moisture content on milling waste of the multiple rice varieties
چکیده
نوع فرایند خشک شدن، درجه حرارت خشک شدن و محتوای رطوبت نهایی دانه عواملی هستند که بر استحکام دانه در نتیجه بر ضایعات حاصل از تبدیل تاثیر می­گذارند. در این تحقیق اثر درجه حرارت خشک کردن در دوسطح شامل (40 و C ° 60)، محتوای رطوبت نهایی دانه در چهار سطح شامل (8، 10، 12 و w.b. 14% ) بر روی ضایعات حاصل از تبدیل سه رقم برنج شامل (حسنی، هاشمی و علی کاظمی) متداول در استان گیلان مورد بررسی قرار گرفت. تبدیل نمونه ها بوسیله پوست کن غلتک لاستیکی و سفید کن سایشی آزمایشگاهی انجام پذیرفت. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده­ها نشان داد که رقم حسنی با اختلاف معنی دار (با میانگین 27/12%) دارای کمترین ضایعات پوست گیری نسبت به ارقام هاشمی (با میانگین 32/15%) و علی کاظمی (با میانگین 86/15%) می­باشد. با افزایش درجه حرارت خشک کردن از 40 به C ° 60 ، میانگین ضایعات پوست گیری بطور معنی دار از مقدار 624/11 به 64/17%، افزایش یافت. افزایش محتوای رطوبت دانه از 8 الی w.b. 14% باعث کاهش معنی­دار میانگین ضایعات پوست­گیری از 83/20 % به 64/8 % شد. در بین ارقام مورد آزمایش، رقم هاشمی از کمترین ضایعات سفید کنی( 05/21%) و حسنی از بیشترین مقدار ضایعات سفید کنی (21/30%) برخوردار بوده است. کاهش درجه حرارت خشک­کنی از C ° 60 به C ° 40، باعث کاهش معنی دار میانگین ضایعات سفید­کنی از مقدار 33/31 به 69/19% شده است. افزایش محتوای رطوبت نهایی خشک کردن دانه از 8 الی w.b. 14%، باعث کاهش معنی دار ضایعات سفیدکنی دانه از 84/30 % به 59/19 % شده است.
The drying method, drying temperature and grain moisture content are parameters that affect on the milling waste (broken grains). At this study, effects of drying temperature with two levels (40 and 60 °C), grain moisture content with four levels (8, 10, 12, 14 %w.b.) and Guilan common paddy rice varieties with three levels (<em>Hasani, Hashemi and Alikazemi</em>) were investigated on the milling waste. Samples were milled by a laboratory rubber roll huller and laboratory abrasive whitener. The obtained results of data analyze showed that <em>Hasani</em> variety have minimum of waste mean (12.27%) with significant difference respect to <em>Hashemi</em> (15.32%) and <em>Alikazemi</em> (15.86%) varieties. With increasing drying temperature from 40 to 60 °C, hulling waste mean was increased significantly from 11.62% to 17.64%. With increasing of paddy grain moisture content from 8 to 14%w.b., hulling waste mean was decreased significantly from 20.83% to 8.64%. At among of tested varieties, the minimum (21.05%) and maximum (30.21%) means of husking waste obtained for <em>Hashemi</em> and <em>Hasani</em> varieties, respectively. Significant decreasing of whitening waste mean from 31.33% to 19.69%, obtained due to reduction of drying temperature from 60 °C to 40 °C. With increasing of paddy final moisture content from 8 to 14% w.b., whitening waste mean was decreased from 30.84% to 19.59%.
درجه حرارت,محتوای رطوبت,کلید واژگان: دانه برنج,ضایعات,پوستگیری,سفیدکنی
Moisture content,drying temperature,Key worlds: paddy grain,Waste,husking,whitening
127
137
http://fsct.modares.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1000-2021&slc_lang=fa&sid=7