Journal of food science and technology(Iran)
مجله علوم و صنایع غذایی ایران
FSCT
Agriculture
http://fsct.modares.ac.ir
1
admin
2008-8787
2783-3534
10.22034/fsct
fa
jalali
1397
6
1
gregorian
2018
9
1
15
79
online
1
fulltext
other
بررسی اثر اشعه گاما بر کیفیت میکروبی و ویژگی حسی چهار رقم پسته در طول مدت نه ماه انبارداری در استان کرمان
<span style="font-size: 14pt;"><span style="font-family: b lotus;">چکیده</span></span><br>
<span style="font-size: 10pt;"><span style="font-family: b lotus;"><span style="color: black;">آلودگی پسته به آفلاتوکسینیکی از معضلات تولیدکننده</span></span></span><span dir="LTR"><span style="font-size: 10pt;"><span style="font-family: times new roman;"><span style="color: black;"></span></span></span></span><span style="font-size: 10pt;"><span style="font-family: b lotus;"><span style="color: black;">های پسته است و پسته در بین تمام محصولات کشاورزی، خطر بالای آلودگی به آفلاتوکسین را دارد</span></span></span><span dir="LTR"><span style="font-size: 10pt;"><span style="font-family: times new roman;"><span style="color: black;">.</span></span></span></span><span style="font-size: 10pt;"><span style="font-family: b lotus;"><span style="color: black;"> در ایران بیشینه سطح قابل </span></span></span><span dir="LTR"><span style="font-size: 10pt;"><span style="font-family: times new roman;"><span style="color: black;"></span></span></span></span><span style="font-size: 10pt;"><span style="font-family: b lotus;"><span style="color: black;">قبول، به ترتیب برای آفلاتوکسین</span></span></span><span dir="LTR"><span style="font-size: 10pt;"><span style="font-family: times new roman;"><span style="color: black;">B1</span></span></span></span><span style="font-size: 10pt;"><span style="font-family: b lotus;"><span style="color: black;"> و آفلاتوکسین کل8 و 10پیپی بی یا نانوگرم برگرم است. یکی از راه</span></span></span><span dir="LTR"><span style="font-size: 10pt;"><span style="font-family: times new roman;"><span style="color: black;"></span></span></span></span><span style="font-size: 10pt;"><span style="font-family: b lotus;"><span style="color: black;">های جلوگیری از تولید این سم خطرناک، امکان عدم رشد قارچ</span></span></span><span dir="LTR"><span style="font-size: 10pt;"><span style="font-family: times new roman;"><span style="color: black;"></span></span></span></span><span style="font-size: 10pt;"><span style="font-family: b lotus;"><span style="color: black;">های مولد آفلاتوکسین و به دنبال آن تولید نشدن سم آفلاتوکسین است. برای این منظور چهار رقم پسته استان کرمان از اداره استاندارد با تأیید یه عدم وجود آفلاتوکسین، تهیه و پس از آغشته شدن با غلظت مناسبی از اسپور قارچ <em>آسپرژیلوس فلاووس و آسپرژیلوس پارازیتیکوس</em>، بسته</span></span></span><span dir="LTR"><span style="font-size: 10pt;"><span style="font-family: times new roman;"><span style="color: black;"></span></span></span></span><span style="font-size: 10pt;"><span style="font-family: b lotus;"><span style="color: black;">بندی و در سازمان انرژی اتمی ایران مورد پرتودهی گاما در دزهای 3 و 5 و 9 کیلوگری قرار گرفتند. طبق نتایج به</span></span></span><span dir="LTR"><span style="font-size: 10pt;"><span style="font-family: times new roman;"><span style="color: black;"></span></span></span></span><span style="font-size: 10pt;"><span style="font-family: b lotus;"><span style="color: black;">دست</span></span></span><span dir="LTR"><span style="font-size: 10pt;"><span style="font-family: times new roman;"><span style="color: black;"></span></span></span></span><span style="font-size: 10pt;"><span style="font-family: b lotus;"><span style="color: black;">آمده، با افزایش دز پرتودهی، حذف اسپور قارچ</span></span></span><span dir="LTR"><span style="font-size: 10pt;"><span style="font-family: times new roman;"><span style="color: black;"></span></span></span></span><span style="font-size: 10pt;"><span style="font-family: b lotus;"><span style="color: black;">های مولد آفلاتوکسین، افزایش یافت و در طول انبارداری تا 9 ماه هم امکان رشد فراهم نشد به </span></span></span><span dir="LTR"><span style="font-size: 10pt;"><span style="font-family: times new roman;"><span style="color: black;"></span></span></span></span><span style="font-size: 10pt;"><span style="font-family: b lotus;"><span style="color: black;">طوری </span></span></span><span dir="LTR"><span style="font-size: 10pt;"><span style="font-family: times new roman;"><span style="color: black;"></span></span></span></span><span style="font-size: 10pt;"><span style="font-family: b lotus;"><span style="color: black;">که میزان آفلاتوکسین </span></span></span><span style="font-size: 10pt;"><span style="font-family: b lotus;">اندازه</span></span><span dir="LTR"><span style="font-size: 10pt;"></span></span><span style="font-size: 10pt;"><span style="font-family: b lotus;">گیری</span></span><span style="font-size: 10pt;"><span style="font-family: b lotus;"><span style="color: black;"> شده صفر گزارش</span></span></span><span dir="LTR"><span style="font-size: 10pt;"><span style="font-family: times new roman;"><span style="color: black;"></span></span></span></span><span style="font-size: 10pt;"><span style="font-family: b lotus;"><span style="color: black;">شد. در نمونه</span></span></span><span dir="LTR"><span style="font-size: 10pt;"><span style="font-family: times new roman;"><span style="color: black;"></span></span></span></span><span style="font-size: 10pt;"><span style="font-family: b lotus;"><span style="color: black;">های شاهد علاوه بر رشد اسپور قارچ، که کاملاًاز نظر ظاهری قابل </span></span></span><span dir="LTR"><span style="font-size: 10pt;"><span style="font-family: times new roman;"><span style="color: black;"></span></span></span></span><span style="font-size: 10pt;"><span style="font-family: b lotus;"><span style="color: black;">مشاهده بود، میزان تولید آفلاتوکسین هم به میزان خیلی زیادی گزارش</span></span></span><span dir="LTR"><span style="font-size: 10pt;"><span style="font-family: times new roman;"><span style="color: black;"></span></span></span></span><span style="font-size: 10pt;"><span style="font-family: b lotus;"><span style="color: black;">شد، که از حد استاندارد خارج بود. ارزیابی حسی نشان داد که تا دز 5 کیلوگری تغییر غیرقابل قبولی در طعم پسته</span></span></span><span dir="LTR"><span style="font-size: 10pt;"><span style="font-family: times new roman;"><span style="color: black;"></span></span></span></span><span style="font-size: 10pt;"><span style="font-family: b lotus;"><span style="color: black;">ها ایجاد نشد و بین تیمار شاهد و تیمارهای پرتو دیده تا 5 کیلوگری هیچ اختلاف معنی</span></span></span><span dir="LTR"><span style="font-size: 10pt;"><span style="font-family: times new roman;"><span style="color: black;"></span></span></span></span><span style="font-size: 10pt;"><span style="font-family: b lotus;"><span style="color: black;">داری وجود نداشت(</span></span></span><span dir="LTR"><span style="font-size: 10pt;"><span style="font-family: times new roman;"><span style="color: black;">p<0/05</span></span></span></span><span style="font-size: 10pt;"><span style="font-family: b lotus;"><span style="color: black;">). </span></span></span><span style="font-size: 10pt;"><span style="font-family: b lotus;">می</span></span><span dir="LTR"><span style="font-size: 10pt;"></span></span><span style="font-size: 10pt;"><span style="font-family: b lotus;">توان نتیجه</span></span><span dir="LTR"><span style="font-size: 10pt;"></span></span><span style="font-size: 10pt;"><span style="font-family: b lotus;">گیری</span></span><span style="font-size: 10pt;"><span style="font-family: b lotus;"><span style="color: black;"> کرد که میزان دز مناسب پرتو گاما برای حذف اسپور قارچ</span></span></span><span dir="LTR"><span style="font-size: 10pt;"><span style="font-family: times new roman;"><span style="color: black;"></span></span></span></span><span style="font-size: 10pt;"><span style="font-family: b lotus;"><span style="color: black;">های مولد آفلاتوکسین و طعم مناسب پسته 5 کیلوگری است.</span></span></span><br>
کلید واژگان: پرتوگاما, ارقام پسته تجاری, آفلاتوکسین, قارچهای مولد سم آفلاتوکسین و ارزیابی حسی
79
90
http://fsct.modares.ac.ir/browse.php?a_code=A-1-39633-344&slc_lang=other&sid=7