Journal of food science and technology(Iran)
مجله علوم و صنایع غذایی ایران
FSCT
Agriculture
http://fsct.modares.ac.ir
1
admin
2008-8787
2783-3534
10.22034/fsct
fa
jalali
1398
3
1
gregorian
2019
6
1
16
88
online
1
fulltext
fa
بهینه سازی شرایط استخراج ملامین و تعیین میزان آن در تخم مرغ به روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا
Optimization of extraction conditions and determination of melamine in egg using high-performance liquid chromatography
وجود ملامین در مواد غذایی یکی از موضوعات حائز اهمیت در زمینه ایمنی مواد غذایی و سلامت مصرف کنندگان می­باشد. استخراج اولین قدم در راستای تعیین میزان ملامین در مواد غذایی است. لذا در پژوهش حاضر شرایط استخراج ملامین از تخم مرغ با استفاده از روش شناسی سطح پاسخ بر اساس طرح مرکب مرکزی بهینه گردید. درصد آب در فاز استخراج کننده حاوی آب/استونیتریل، حجم فاز استخراج کننده، زمان استخراج، <span dir="LTR">pH</span> فاز استخراج کننده و غلظت هیدروکلریک اسید در فاز استخراج کننده به عنوان متغیرهای مورد مطالعه برای بهینه سازی استخراج ملامین در نظر گرفته شدند. در نهایت مقدار ملامین موجود در چهار نشان تجاری تخم مرغ با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارآیی بالا (<span dir="LTR">HPLC</span>) به­ روش افزایش استاندارد اندازهگیری شد. شرایط بهینه استخراج به صورت 28/39 درصد آب در فاز استخراج کننده، 06/5 میلی­لیتر حجم حلال استخراج کننده، 48/12 دقیقه زمان استخراج، <span dir="LTR">pH</span> برابر 04/5 و غلظت اسید برابر 73/0 مولار به دست آمد. مقدار ملامین در نمونههای تخم مرغ مورد مطالعه در محدوده 45/0-19/0 میلیگرم بر کیلوگرم به دست آمد. با توجه به میزان مجاز ملامین که توسط اتحادیه اروپا و سازمان غذا و داروی آمریکا تعیین شده است می­توان نتیجه گیری نمود که مقدار ملامین نمونه­­های مورد مطالعه در محدوده مجاز استاندارد اتحادیه اروپا قرار دارد و تنها در دو نمونه مقدار آن بیش از استاندارد آمریکا است. <br>
The presence of melamine in foods is one of the important issues in terms of food safety and consumer health. Extraction is the first step in determining the amount of melamine in foods. Therefore, in the current study, melamine extraction from egg was optimized using response surface methodology based on the central composite design. The percentage of water used in the extraction phase containing water/acetonitrile, extraction phase volume, extraction time, pH of extraction phase, and hydrochloric acid concentration in the extraction phase were considered as the studied variables for optimizing extraction conditions. Finally, the amount of melamine present in four brands of egg was measured by high-performance liquid chromatography (HPLC) using internal standard method. Optimum extraction conditions were obtained in the form of 39.28% water in the extraction phase, 5.06 mL extraction solvent volume, 12.48 min extraction time, pH 5.04 and acid concentration of 0.73 M. The amount of melamine in the egg samples was in the range of 0.19-0.45 mg/kg. Regarding the amount of melamine authorized by the EU and the US Food and Drug Administration, it can be concluded that the melamine content of the samples is within the limits of the EU standard and only in two samples was more of the USFDA standard<span dir="RTL">.</span><br>
بهینه سازی
استخراج
ملامین
تخم مرغ
کروماتوگرافی مایع با کارآیی بالا
Optimization
Extraction
Melamine
Egg
High-Performance Liquid Chromatography
147
160
http://fsct.modares.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-23623-5&slc_lang=fa&sid=7
Masoud
Haji Soliemani
مسعود
حاجی سلیمانی
mas.soleymani@gmail.com
1003194753284600149563
1003194753284600149563
No
Quantitative and Qualitative Food and Water Control Center of Jahad Daneshgahi, Zanjan Branch, Zanjan, Iran
مرکز خدمات تخصصی کنترل کیفی و کمی آب و مواد غذایی جهاد دانشگاهی واحد زنجان، ایران
Sholeh
Attaye
شعله
عطایی
sholeh_ataee@yahoo.com
1003194753284600149564
1003194753284600149564
No
Quantitative and Qualitative Food and Water Control Center of Jahad Daneshgahi, Zanjan Branch, Zanjan, Iran
مرکز خدمات تخصصی کنترل کیفی و کمی آب و مواد غذایی جهاد دانشگاهی واحد زنجان، ایران
Ali
Ganjloo
علی
گنجلو
aganjloo@znu.ac.ir
1003194753284600149565
1003194753284600149565
Yes
Department of Food Science and Engineering-Faculty of Agriculture-University of Zanjan
گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی- دانشکده کشاورزی- دانشگاه زنجان