Journal of food science and technology(Iran)
مجله علوم و صنایع غذایی ایران
FSCT
Agriculture
http://fsct.modares.ac.ir
1
admin
2008-8787
2783-3534
10.22034/fsct
fa
jalali
1397
11
1
gregorian
2019
2
1
15
84
online
1
fulltext
fa
بهینه سازی شرایط استخراج عصاره از پوست بادمجان با استفاده از روش سطح پاسخ
آنتی اکسیدان ها با حذف و خنثی کردن رادیکالهای آزاد مضر نقش مهمی در جلوگیری از واکنشهای مخرب اکسایش غذاها بر عهده دارند. بادمجان یکی از سبزیهای دارای فعالیت ضد رادیکالی است و فعالیت آن مربوط به محتوی فنولی و فلاونوئیدی پوست آن است. در این مطالعه به منظور بررسی اثرات نوع حلال (آب0:100، اتانول100:0، آب:اتانول50:50)، زمان فراصوت (10، 15، 20 دقیقه) و دمای عصاره گیری (40، 45 و50 درجه سانتیگراد) بر راندمان استخراج، میزان ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی و بهینه سازی شرایط استخراج به روش سطح پاسخ از طرح مربع مرکب مرکزی استفاده شد. نتایج آنالیز واریانس نشان داد نوع حلال و دمای استخراج بیشترین تاثیر را بر راندمان استخراج و میزان مواد فنولی و فلاونوئیدی داشته است. شرایط بهینه استخراج بصورت نسبت حلال اتانول:آب (25.19:74.81)، دمای استخراج 94/49 درجه سانتیگراد و زمان فراصوت 23/11 دقیقه بدست آمد. سپس عصاره در شرایط بهینه استخراج شد و خاصیت آنتی اکسیدانی عصاره با استفاده آزمونهای مهار رادیکال آزاد DPPH و بتاکاروتن:لینولئیک با آنتی اکسیدان سنتزی TBHQ مورد ارزیابی قرار گرفت. فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره در هر دو روش با میزان ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی آن مرتبط بود و با افزایش این ترکیبات، فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره افزایش یافت. عصاره پوست بادمجان به دلیل دارا بودن ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی دارای خاصیت آنتی اکسیدانی است و میتواند جایگزین مناسبی برای آنتی اکسیدانهای سنتزی باشد
عصاره,پوست بادمجان,حلال,فراصوت,بهینه سازی,
243
255
http://fsct.modares.ac.ir/browse.php?a_code=A-7-11711-9&slc_lang=fa&sid=7
رضا
اسماعیل زاده کناری
1003194753284600187329
1003194753284600187329
Yes
دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
راضیه
رضوی
1003194753284600187330
1003194753284600187330
No
دانشجوی دکتری مهندسی علوم و صنایع غذایی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
عالمه
محمدی
1003194753284600187331
1003194753284600187331
No
کارشناس ارشد مهندسی علوم و صنایع غذایی موسسه آموزش عالی خزر محمودآباد
ماندانا
جقه تایی
1003194753284600187332
1003194753284600187332
No
کارشناس ارشد مهندسی علوم و صنایع غذایی موسسه آموزش عالی خزر محمودآباد