Journal of food science and technology(Iran)
مجله علوم و صنایع غذایی ایران
FSCT
Agriculture
http://fsct.modares.ac.ir
1
admin
2008-8787
2783-3534
10.22034/fsct
fa
jalali
1392
4
1
gregorian
2013
7
1
10
39
online
1
fulltext
fa
نقش روغن زیتون در برنامه غذایی کودکان چاق
Olive oil in the diet of obese children
چکیده
تحقیقات نشان داده اند که پیروی از الگوی غذایی غنی از روغن زیتون که از منابع مهم اسیدهای چرب تک اشباع (MUFA) وترکیبات فنولی میباشد، توانایی زیادی در کاهش سطوح کلسترول و پیشگیری از تجمع پلاکت ها داشته و ارتباط معکوسی با عوامل خطرساز بیماری های مزمن مانند چاقی و سندرم متابولیک دارد. هدف این مطالعه ارزیابی مصرف روغن زیتون و رابطه آن با سندرم متابولیک در کودکان چاق کلاس اول شهر تهران می باشد. مطالعه توصیفی- مقطعی (sectional) حاضر، در قالب طرح تحقیقاتی "بررسی تاثیر مداخله اصلاح سبک زندگی در کودکان چاق کلاس اول" روی 156 کودک چاق (BMI≥95<sup>th</sup> در مقایسه با جداول(CDC 2000 مراجعه کننده به پایگاه سنجش سلامت مناطق 1، 2 و 3 شهر تهران، در سال 1389صورت گرفت. پرسشنامه های دموگرافیک و بسامد خوراک (FFQ) تکمیل و شاخص های تن سنجی (وزن، قد و دور کمر)، فشار خون و شاخص­های بیوشیمیایی (قند خون، تری گلیسیرید، کلسترول تام و HDL-C) توسط کارشناسان مجرب مطابق پروتکل های استاندارد اندازه گیری شد. تشخیص سندروم متابولیک بر اساس استانداردهای تعدیل شده ATPIII در کودکان و نوجوانان به صورت دارا بودن حداقل 3 مورد از شاخص ها (چاقی شکمی، فشار خون بالا، پایین بودن HDL-C، افزایش سطح تری گلیسیرید سرم، افزایش قند خون ناشتا) علاوه بر بالابودن BMI تعریف گردید. سپس داده ها توسط نرم افزار SPSS. Ver16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. 52% کودکان را دختران و سایر آنان را پسران تشکیل می دادند. میانگین سن، وزن، قد و نمایه توده بدنی آنها به ترتیب 8/3 ± 07/80 ماه،3/6 ±5/37 کیلوگرم، 75/4± 19/127سانتیمتر و 9/2± 08/23 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع بود. شیوع خام سندرم متابولیک در کل4/13% بود که در دختران و پسران به ترتیب 3/10% و 7/16% بوده است که از نظر آماری اختلاف معنی داری را نشان می دهد (05/0P<). میانگین مصرف روزانه روغن زیتون در کودکان مبتلا به سندرم متابولیک(0/1 ± 67/3 گرم) و در مقایسه با گروه غیر مبتلا (3/1±34/6 گرم) پایین تر و در مقابل مصرف روغن جامد در این کودکان بالاتر از کودکان غیر مبتلا بود (به ترتیب0/3 ± 24/8 و 7/1 ± 7/5 گرم) که اختلاف نزدیک به معنی داری را نشان می دهد. با توجه به شیوع روزافزون چاقی و سندرم متابولیک در کودکان و ارتباط آن با روغن های مصرفی، توجه بیشتر به سبک زندگی و مقدار و نوع روغن­های مصرفی، به ویژه روغن زیتون می­تواند گامی موثر در پیشگیری از سندرم متابولیک به شمار آید.
Several epidemiological studies have shown that diets rich in olive oil, which is the major source of Mono Unsaturated Fatty Acids (MUFA) and Phenol compounds, have a great role in reducing cholesterol levels and preventing platelet aggregation. It is also seems that such diets have inverse relation with risk factors of chronic disease such as obesity and metabolic syndrome. This cross sectional study was conducted to assess the consumption of olive oil and its relation to metabolic syndrome in obese children of elementary first grade in Tehran in the frame of "Assessing the effect of lifestyle modification intervention in elementary school obese children ". Subjects were 156 obese children (BMI≥95<sup>th</sup>in compare with CDC2000) who were referred to health assessment centers in districts 1, 2 and 3 of Tehran. For each subject, demographic and food frequency questionnaires were fulfilled and anthropometric (weight, height) and biochemical (Fasting blood sugar, Triglycerides, Total cholesterol, HDL cholesterol) indices and their blood pressure were measured by experts using standard protocols. Metabolic syndrome was defined on the basis of modified ATPIII criteria for children and adolescents as meeting at least three indicators (abdominal obesity, hypertension, low HDL-c, elevated serum Tg, high FBS) in addition to obesity. Data were analyzed using Spss ver16. Among children, 52% were girls. Mean and standard deviation of age, weight, height and BMI were 80.07 ± 3.8 Mo, 37.5 ± 6.3 Kg, 127.19 ± 4.75 Cm and 23.08± 2.9Kg/m<sup>2</sup>, respectively. Prevalence of metabolic syndrome was %13.4, in girls and boys were %10.3 and %16.7, respectively and this difference was statistically significant (P<0.05). Mean of daily consumption of olive oil was less in metabolic syndrome group (3.67 ± 1 V.s. 6.34 ± 1.3) and in contrast, they consumed more saturated fat (8.24 ± 3V.s. 5.7 ± 1.7) which the difference was nearly significant. According to increasing prevalence of obesity and metabolic syndrome and its relation to fat consumption pattern, further considerations should be pay to amounts and kind of dietary fat, especially olive oil to prevent metabolic syndrome.
Key words: Olive oil, Obese child, diet
کلید واژگان: روغن زیتون,کود کان چاق,برنامه غذایی
Diet,Key words: Olive oil,Obese child
11
17
http://fsct.modares.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1000-9312&slc_lang=fa&sid=7