Journal of food science and technology(Iran)
مجله علوم و صنایع غذایی ایران
FSCT
Agriculture
http://fsct.modares.ac.ir
1
admin
2008-8787
2783-3534
10.22034/fsct
fa
jalali
1395
3
1
gregorian
2016
6
1
14
64
online
1
fulltext
fa
بررسی انتقال جرم طی آبگیری اسمزی به کمک فراصوت ورقههای انبه و بهینهسازی با روش سطح پاسخ
<strong>چکیده</strong><br /> هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثر متغیرهای مستقل آبگیری اسمزی دما (30، 40، 50 درجه سانتی­گراد) و غلظت محلول اسمزی (60،50،40 % وزنی/وزنی)، نسبت محلول به نمونه (4:1، 6:1، 8:1 وزنی/وزنی) و زمان بکارگیری فراصوت (0، 10، 20 دقیقه) بر آهنگ انتقال جرم طی آبگیری اسمزی به کمک فراصوت نمونه­های انبه بود. علاوه بر این، بهینه­سازی پارامترهای انتقال جرم برای به حداکثر رساندن از دست دادن آب (WL) و کاهش وزن (WR) و به حداقل رساندن جذب ماده جامد (SG) انجام شد. طرح مرکب مرکزی در روش سطح پاسخ (RSM) برای بهینه­سازی آماری مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد که تمام متغیرهای مستقل فرایند، تأثیر معنی‎دار بر پارامترهای انتقال جرم داشتند. با افزایش غلظت محلول اسمزی و زمان فراصوت، WL و WR افزایش یافت. همچنین، نتایج آنالیز واریانس نشان داد که مدل برازش شده برای پاسخ­های مورد ارزیابی معنی­دار بود (01/0>p). علاوه بر این، شرایط بهینه آبگیری اسمزی انبه شامل دمای محلول اسمزی 38 درجه سانتی‎گراد، غلظت محلول با بریکس 18/54، نسبت وزنی محلول اسمزی به نمونه 40:1/7 و زمان فراصوت 20 دقیقه بود. تحت این شرایط، مقادیر به دست آمده برای پاسخ‎های WL، SG و WR به ترتیب 48/46%، 81/7% و 67/38% بود. بنابراین، در مجموع می­توان نتیجه­گیری نمود که آبگیری اسمزی به کمک فراصوت می­تواند یک روش مؤثر برای افزایش WL طی فرایند باشد که به نوبه خود می­تواند زمان کلی فرایند برای میوه آبگیری اسمزی- خشک شده را کاهش دهد.
کلید واژگان: آبگیری اسمزی,انبه,انتقال جرم,بهینهسازی,فراصوت
279
267
http://fsct.modares.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1000-8845&slc_lang=fa&sid=7
صادق
ریگی
100319475328460065711
100319475328460065711
No
دانشآموخته کارشناسی ارشد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد سبزوار
عنایت الله
نقوی
100319475328460065710
100319475328460065710
Yes
باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران