Journal of food science and technology(Iran)
مجله علوم و صنایع غذایی ایران
FSCT
Agriculture
http://fsct.modares.ac.ir
1
admin
2008-8787
2783-3534
10.22034/fsct
fa
jalali
1396
1
1
gregorian
2017
4
1
14
62
online
1
fulltext
fa
بهینه سازی تولید میکروبی اسیدهای چرب ضروری تولید شده توسط موکور روکسی با استفاده از پسماندهای روغنی
Optimization of microbial production of essential fatty acids by using of Mucor rouxii in oil wastes
<strong>چکیده</strong> اسید های چرب ضروری شامل خانواده امگا (3و 6) به وسیله انسان سنتز نمی شوند، بنابر این ضروری اند تا از طریق منابع غذایی تامین ­شوند. این نوع اسید های چرب، پیش ساز انواع پروستاگلاندین ها و لوکوترین هامی­باشند و نقش مهمی در درمان انواع بیماری ها ایفا می کنند. گاما لینولنیک اسید (GLA) از مهمترین اسید های چرب امگا 6است که در درمان بسیاری از بیماری­های قلبی و عروقی و سرطان مورد استفاده قرار می­گیرد. سویه های قارچی مخصوصا زیگومایست­ها از بهترین تولید کنندگان لیپیدهای با ارزش حاوی اسیدهای چرب ضروری به شمار می­روند. هدف از انجام این پژوهش آزمایشگاهی، استفاده از پسماندهای روغنی به عنوان یک منبع ارزان قیمت و قابل تجدید در تولید اسیدهای چرب ضروری توسط سویه زیگومایست موکور روکسیDSM1194 بود. 5 پسماند روغنی مواد غذایی مورد ارزیابی قرار گرفت و میزان تولید لیپید، وزن خشک بیومس ، اسیدهای چرب ضروریGLA، لینولئات از انواع امگا6 وآلفالینولنات از انواع امگا3 بررسی شد. از آنجا که میزان تولید GLAتوسظ این قارچ قابل توجه بود با استفاده از روش طرح آزمایشات به روش عاملی جزیی2/1 و سپس پاسخ سطح بهینه سازی تولید آن صورت گرفت. عصاره مخمر، سولفات آمونیوم و غلظت منبع کربن، از مهمترین فاکتورهای موثر در تولید GLA بود که تداخل این عوامل نیز با استفاده از روش طرح مرکب مرکزی(CCD) به روش پاسخ سطح (RSM) ارزیابی شد. نتایج نشان داد بهترین شرایط تولید لیپید و اسیدهای چرب ضروری در زمان 72 ساعت و دمای 28 درجه در پسماند روغنی به دست آمده از رستوران (R1) صورت گرفت و میزان GLA بااعمال شرایط بهینه از56.4 به23/82 میلی گرم بر لیتر افزایش یافت. در ضمن منبع کربن و منابع نیتروژن مورد استفاده اثر متقابل معناداری در سطح 5 درصد داشتند در حالی­که دو منبع عصاره مخمر و سولفات آمونیوم نسبت به هم اثر تداخلی نشان ندادند.
<strong>E</strong>ssential fatty acids (omega3/6) which are precursors of prostaglandins and leukotrienes and play an important rules in treatment of diseases. These fatty acids cannot be synthesized by human and should be obtained by nutritional dietary. Gamma linolenic acid (GLA) is one of the omega 6 fatty acids that is useful in cardiovascular and cancer diseases. Fungi especially zygomycetes are known as the best lipid producers containing essential fatty acids. The purpose of this research was using of several oil wastes as the renewable and cheap substrates to production of essential fatty acids by zygomycete fungi <em>Mucor rouxii</em> DSM1194. Five oil wastes were studied and the production of lipids, biomass, essential fatty acids like GLA, linoleate (omega6) and alpha linolenate (omega3) were determined. Since production of GLA was considerable, it was optimized by hierarchical experimental design, including a half fraction factorial and then design following by the response surface method (RSM). Yeast extract, ammonium sulphate and carbon source (oil wastes) were the significant factors on optimization of GLA production. Results showed after 72h growth of fungi in 28° C on R1 oil waste (obtained from restaurant), 56.4 mg/l GLA were produced which increased to 82.23 mg/l after optimization. The interaction of carbon and nitrogen sources was significant while yeast extract and ammonium sulphate didn`t have any interaction effects.
کلید واژگان: اسیدهای چرب ضروری,پسماند روغنی,موکور روکسی,گامالینولنیک اسید
Essential fatty acids,Oil waste,Mucor rouxii,Gamma linolenic acid
165
155
http://fsct.modares.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1000-8668&slc_lang=fa&sid=7
Maryam
Mirbagheri
مریم السادات
میرباقری
100319475328460061976
100319475328460061976
No
دکتری میکروبیولوژی، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه اصفهان.
Iraj
Nahvi
ایرج
نحوی
100319475328460061975
100319475328460061975
Yes
استاد گروه زیست شناسی، بخش میکروبیولوژی، دانشکده علوم، دانشگاه اصفهان.
Davood
Biria
داوود
بی ریا
100319475328460061974
100319475328460061974
No
استادیار گروه بیوتکنولوژی، دانشکده علوم و فناوری های نوین، دانشگاه اصفهان.