Journal of food science and technology(Iran)
مجله علوم و صنایع غذایی ایران
FSCT
Agriculture
http://fsct.modares.ac.ir
1
admin
2008-8787
2783-3534
10.22034/fsct
fa
jalali
1389
9
1
gregorian
2010
12
1
7
27
online
1
fulltext
fa
سینیتیک خشک کردن دانه های انار و میزان انرژی مصرفی در خشک کردن به روش مایکروویو
Determination of mathematical model, effective diffusion coefficient, activation and consumption energy for
microwave drying of pomegranate arils
در این مطالعه رفتار خشک شدن و تاثیر شرایط مختلف خشک کردن بر تمایل به از دست دادن رطوبت و ضریب نفوذ موثر، تعیین بهترین مدل ریاضی خشک شدن، تعیین مقادیر انرژی فعال سازی و میزان انرژی مصرفی در دو گونه انار شیرین و ترش با استفاده از خشک کن مایکروویو مورد بررسی قرار گرفت. با تحلیل رگرسیونی برای مدل های مورد بررسی، مشخص شد که مدل پیج بهترین برازش را با داده های بدست آمده نشان می دهد. ضریب نفوذ موثر دانه های انار در خشک کن مایکروویو بین <sup>10-</sup>10×3.34 تا <sup>10-</sup>10×32.05 متر مربع بر ثانیه بدست آمد. انرژی فعال سازی در خشک کن مایکروویو به ترتیب برای انار شیرین و ترش برابر با 17.22 و 23.83 کیلوژول محاسبه شد. میزان انرژی مصرفی برای خشک کردن دانه های انار شیرین و ترش بین 0.167 تا 0.383 کیلووات بر کیلوگرم بدست آمد.
In this study, the drying behavior and the effects of different drying conditions on the trend of moisture loss and effective diffusion coefficient in sweet and sour pomegranate were determined. The best drying model, energy consumption and activation energy values were also determined for the two varieties using microwave drying. Results of regression analysis of mathematical models points to the page model as the one best described the data. Effective diffusion coefficient of pomegranate arils was found to be 3.43´10-10 to 32.05´10-10 m2/s. Activation energy was determined to be 17.22 and 23.83 kJ for sweet and sour pomegranates respectively. In addition, consumed energy consumption drying of for sweet and sour pomegranate arils was 0.167 to 0.383 kW/kg respectively.
انار,ضریب نفوذ موثر,مدل ریاضی,خشک کن مایکروویو
Pomegranate seed,Mathematical model,Microwave drier,effective diffusion coefficient
43
53
http://fsct.modares.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1000-7983&slc_lang=fa&sid=7