TY - JOUR T1 - TT - بهینه سازی شرایط استخراج عصاره از پوست بادمجان با استفاده از روش سطح پاسخ JF - mdrsjrns JO - mdrsjrns VL - 15 IS - 84 UR - http://fsct.modares.ac.ir/article-7-14353-fa.html Y1 - 2019 SP - 243 EP - 255 N2 - آنتی اکسیدان ها با حذف و خنثی کردن رادیکال‌های آزاد مضر نقش مهمی در جلوگیری از واکنش‌های مخرب اکسایش غذاها بر عهده دارند. بادمجان یکی از سبزی‌های دارای فعالیت ضد رادیکالی است و فعالیت آن مربوط به محتوی فنولی و فلاونوئیدی پوست آن است. در این مطالعه به منظور بررسی اثرات نوع حلال (آب0:100، اتانول100:0، آب:اتانول50:50)، زمان فراصوت (10، 15، 20 دقیقه) و دمای عصاره گیری (40، 45 و50 درجه سانتیگراد) بر راندمان استخراج، میزان ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی و بهینه سازی شرایط استخراج به روش سطح پاسخ از طرح مربع مرکب مرکزی استفاده شد. نتایج آنالیز واریانس نشان داد نوع حلال و دمای استخراج بیشترین تاثیر را بر راندمان استخراج و میزان مواد فنولی و فلاونوئیدی داشته است. شرایط بهینه استخراج بصورت نسبت حلال اتانول:آب (25.19:74.81)، دمای استخراج 94/49 درجه سانتیگراد و زمان فراصوت 23/11 دقیقه بدست آمد. سپس عصاره در شرایط بهینه استخراج شد و خاصیت آنتی اکسیدانی عصاره‌ با استفاده آزمون‌های مهار رادیکال آزاد DPPH و بتاکاروتن:لینولئیک با آنتی اکسیدان سنتزی TBHQ مورد ارزیابی قرار گرفت. فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره در هر دو روش با میزان ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی آن مرتبط بود و با افزایش این ترکیبات، فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره افزایش یافت. عصاره پوست بادمجان به دلیل دارا بودن ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی دارای خاصیت آنتی اکسیدانی است و میتواند جایگزین مناسبی برای آنتی اکسیدان‌های سنتزی باشد M3 ER -