TY - JOUR T1 - Investigation and optimization of phenolic compounds extraction from sunflower seeds and comparing its antioxidant activity with synthetic antioxidants in oxidative stability of sunflower oil TT - بررسی و بهینه سازی استخراج ترکیبات فنولی از دانه آفتابگردان آجیلی و مقایسه فعالیت آنتی‌اکسیدانی آن با آنتی-اکسیدان سنتزی در پایداری اکسیداتیو روغن آفتابگردان JF - mdrsjrns JO - mdrsjrns VL - 16 IS - 86 UR - http://fsct.modares.ac.ir/article-7-21577-fa.html Y1 - 2019 SP - 47 EP - 61 KW - sunflower seeds total phenolic content antioxidant activity total flavonoid content BHA N2 - در این مطالعه محتوای فنول کل، فلاوونوئیدی کل و فعالیت ضداکسایشی دانه آفتاب­گردان آجیلی چربی­گیری شده مورد ارزیابی قرار گرفت. فعالیت ضداکسایشی با استفاده از ظرفیت جمع­آوری رادیکال دی فنیل پیکریل هیدرازین تعیین گردید. نتایج مطالعه نشان داد که میزان استخراج ترکیبات فنولی، فلاوونوئیدی و ظرفیت جمع آوری رادیکال آزاد وابسته به نوع حلال، دما و زمان عصاره­گیری می­باشد. به ­طوری که محتوای فنول کل استخراجی و فعالیت ضداکسایشی عصاره استخراجی دانه آفتابگردان در شرایط دمایی و زمانی بالا (80 درجه سانتی­گراد، 2 ساعت) توسط حلال متانول بیشتر (mg/g 026/152 و 760/97 %) و محتوای فلاوونوئیدی کل (mg/g 5/21) در همان شرایط دمایی و زمانی توسط حلال استون بیشتر بوده است. بر طبق آزمایشات انجام شده، رابطه­ی مستقیمی بین میزان ترکیبات فنولی و درصد مهار رادیکالی و رابطه عکس با میزان ترکیبات فلاوونوئیدی وجود دارد. نتایج نشان داد که عصاره­گیری توسط حلال متانول در دمای80 و زمان 2 ساعت استخراج ترکیبات فنولی بالاتری داشت بنابراین درصدی از این عصاره را به­عنوان آنتی­اکسیدان طبیعی، با نمونه­ای ازآنتی­اکسیدان سنتزی BHA در روغن آفتاب­گردان مورد مطالعه قرار گرفت. که نتایج وجود خاصیت آنتی­اکسیدانی قوی دانه آفتاب­گردان و حتی برابری نمونه حاوی 1/0 % عصاره با نمونه % 01/0BHA را بیان می­کند . M3 ER -