TY - JOUR T1 - Effect of Type and Concentration of Wall Materials on Kilka Fish Oil Nano and Microcapsules Properties Using Xanthan and Lepidium Sativum Seeds gum TT - بررسی تاثیر نوع و غلظت مواد دیواره بر خصوصیات نانوکپسول و میکروکپسول‌های روغن ماهی کیلکا با استفاده از صمغ دانه شاهی و زانتان JF - mdrsjrns JO - mdrsjrns VL - 16 IS - 88 UR - http://fsct.modares.ac.ir/article-7-29837-fa.html Y1 - 2019 SP - 109 EP - 121 KW - kilka fish oil KW - xanthan KW - lepidium sativum seed gum KW - nanocapsule KW - microcapsule N2 - روغن ماهی کیلکا به دلیل دارا بودن مقادیر بالای اسیدهای چرب غیر اشباع به میزان زیادی مستعد اکسیداسیون است. یکی از روش­هایی که جهت محافظت روغن­های غیر اشباع از آسیب­های محیطی استفاده می­شود فرآیند ریزپوشانی است. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر نوع و غلظت مواد دیواره بر خصوصیات روغن ماهی کیلکا ریزپوشانی شده بود. ترکیب زانتان: صمغ دانه شاهی در نسبت های 100:0، 50:50 و 0:100 به عنوان فاز پیوسته امولسیون استفاده شد. غلظت مواد جامد در محلول تشکیل دهنده پوشش کپسول 30، 40 و 50 درصد انتخاب شد. برای تولید نانوامولسیون از دستگاه هموژنایزر اولتراتوراکس و برای تولید میکروامولسیون از دستگاه هموژنایزر با فشار بالا استفاده شد. نتایج نشان داد کپسول های تهیه شده با پوشش ترکیبی در همه غلظت ها، کپسول با دیواره زانتان در غلظت 40 و 50 درصد و کپسول با دیواره صمغ شاهی در غلظت 30 درصد اندازه نانو (زیر 100 نانومتر) داشتند. میکروکپسول ها اندازه زیر 10 میکرومتر داشتند. پتانسیل زتا برای میکروکپسول ها و نانوکپسول های بدست آمده منفی بود و کمترین و بیشترین پتانسیل زتا به ترتیب مربوط به کپسول های با دیواره ترکیبی و کپسول های با دیواره صمغ شاهی بود. نانوکپسول ها نسبت به میکروکپسول ها راندمان بالاتری در ریزپوشانی روغن ماهی کیلکا نشان دادند. نتایج این تحقیق استفاده از میکروکپسول روغن ماهی با غلظت دیواره 40% صمغ شاهی، نانو کپسول روغن ماهی با غلظت دیواره 40% صمغ دانه شاهی:زانتان و نانو کپسول روغن ماهی با غلظت دیواره 30% صمغ زانتان را به علت خصوصیات مناسب جهت نگهداری روغن توصیه می نماید. M3 ER -