RT - Journal Article T1 - JF - mdrsjrns YR - 2019 JO - mdrsjrns VO - 15 IS - 85 UR - http://fsct.modares.ac.ir/article-7-28066-fa.html SP - 327 EP - 336 AB - چکیده: هدف از این مطالعه ارزیابی تاثیر ترکیبات ضدمیکروبی حاصل از چهار سویه­ی­ مختلف L.plantarum جدا شده از چند منشاء غذایی (زیتون تخمیری، خمیر ترش، پنیرکوزه و شیر شتر) بر چهار باکتری بیماری­زای شاخص ( Escherichia coli، listeria monocytogenes، Staphylococcus aureus و Salmonella Enteritidis) و دو کپک عامل فساد موادغذایی (Aspergillus flavus و niger Aspergillus) بود. بدین منظور فعالیت ضدباکتریایی و ضدکپکی هر یک از سویه­ها به ترتیب در روش نفوذ در چاهک، کشت دولایه و لکه گذاری اسپور مورد آزمون قرار گرفت. جهت تعیین ماهیت ترکیبات ضدمیکروبی روماند فیلتر شده فاقد سلول هریک از سویه­های L.plantarum نیز از تیمار­های مختلف حرارتی و آنزیمی و خنثی سازی با سود استفاده شد. نتایج نشان داد که همه سویه­ها فعالیت ضدمیکروبی خوبی علیه میکروارگانیسم­های شاخص مورد مطالعه نشان دادند و میزان فعالیت بسته به نوع سویه متفاوت بود. همچنین تفاوت معناداری بین فعالیت ضدمیکروبی سوسپانسیون کشت فعال و روماند فاقد سلول در روش چاهک دیده نشد و بیشترین هاله عدم رشد علیه باکتری E.coli (0.57±13.67) مشاهده گردید. همچنین سویه­ جدا شده از خمیر ترش فعالیت ضدکپکی بالایی بر ضد هر دو کپک نشان داد. به طور کلی کپک A.flavus در برابر متابولیت­های تولیدی سویه­های L.plantarum از حساسیت بیشتری نسبت به A.niger برخوردار بود. تیمار حرارتی روماند فاقد سلول هیچ گونه تاثیری در کاهش و یا افزایش خاصیت ضد میکروبی سویه­ها نداشت در حالیکه خنثی سازی با سود خاصیت ضد میکروبی را به صفر رساند. همچنین به جز دو سویه فعالیت ضدمیکروبی روماند فیلتر شده فاقد سلول تحت تاثیر تیمار پروتئینازK قرار گرفت. نتایج این پژوهش نشان داد که سویه­های بومی L.plantarum و ترکیبات ضدمیکروبی تولیدی آنها پتانسیل خوبی جهت استفاده به عنوان نگهدارنده طبیعی در مواد غذایی را دارند. کلید واژگان: L.plantarum، باکتری­های­ شاخص بیماری­زا، کپک­های عامل فساد، فعالیت ضد میکروبی. LA eng UL http://fsct.modares.ac.ir/article-7-28066-fa.html M3 ER -