1- استادیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران ، mamehrnia@yahoo.com
2- استادیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
3- دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
چکیده: (1732 مشاهده)
مقاومت سویههای میکروبی نسبت به آنتیبیوتیکها و حفظ ایمنی مواد غذایی از مهمترین مشکلات جهانی است. لذا هدف از این پژوهش بررسی محتوی فنلی، فلاونوئیدی، آنتیاکسیدانی و قدرت ضدباکتریایی اسانس مینای نیشابوری بود. در این پژوهش میزان ترکیبات فنلی و فلاونئیدی اسانس مینای نیشابوری به ترتیب با استفاده از معرف فولین-سیوکالتو و روش رنگسنجی آلومینیوم تری کلراید اندازهگیری شد. پتانسیل آنتیاکسیدانی این اسانس گیاهی با روشهای DPPH، ABTS و بتاکاروتن- لینولئیک اسید بررسی گردید. از روشهای چاهک آگار، دیسک دیفیوژن، حداقل غلظت مهارکنندگی، حداقل غلظت کشندگی جهت بررسی فعالیت ضدباکتریایی اسانس علیه تعدادی از باکتریهای پاتوژن استفاده شد. بر اساس نتایج میزان فنل تام و فلاونوئید اسانس مینای نیشابوری به ترتیب mg GAE/g 63/55 و mg QE/g 28/62 بود. قدرت آنتیاکسیدانی اسانس با استفاده از روشهای DPPH، ABTS و بتاکاروتن- لینولئیک اسید به ترتیب 39/52، 3/68 و 95/49 بر حسب درصد اندازهگیری شد. بیشترین و کمترین هاله اندازهگیری طی روش دیسک دیفیوژن با قطر 2/16 و 7/9 سانتیمتر به باکتریهای استافیلوکوکوس اورئوس و انتروباکتر ائروژنز تعلق داشت. حداقل غلظت کشندگی اسانس مینای نیشابوری در تمامی سویهها بیشتر از حداقل غلظت مهارکنندگی بود. باکتریهای گرم منفی مقاومت بیشتری از خود در برابر اسانس نشان دادند. اسانس مینای نیشابوری قدرت ضدباکتریایی و پتانسیل آنتیاکسیدانی مطلوبی داشت. استفاده از این ترکیب گیاهی میتواند موجب مهار و توقف رشد باکتریهای بیماریزا شود.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
اسانس ها و عصاره ها دریافت: 1399/8/20 | پذیرش: 1399/9/25 | انتشار: 1400/3/16