دوره 16، شماره 88 - ( 1398 )                   جلد 16 شماره 88 صفحات 107-97 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه جهرم، جهرم، فارس ، ja_tavakoli@yahoo.com
2- کارشناس ارشد صنایع غذایی و مدیر تولید شرکت آرد خوشه، ساری، مازندران
3- استادیار گروه ریاضی ، دانشکده علوم پایه ، دانشگاه جهرم، جهرم، فارس
چکیده:   (5597 مشاهده)
در تحقیق حاضر، اثر امواج اولتراسونیک بر فعالیت آنتی­اکسیدانی عصاره آبی- اتانولی (50:50) جوانه رقمهای گندم تجن، N8019 و مروارید بررسی شد. نتایج نشان داد که امواج اولتراسونیک باعث افزایش میزان ترکیبات پلی­فنلی و توکوفرولی شد، اگرچه اثر آنها بر استخراج ترکیبات پلی­فنلی خیلی بهتر یود. میزان ترکیبات پلی فنلی عصاره جوانه­های گندم تجن، N8019 و مروارید به ترتیب 679، 783 و 545 میلی­گرم بر کیلوگرم بود، که بعد از به کار بردن امواج اولتراسونیک میزان این ترکیبات به ترتیب به 777، 891 و 593 میلی­گرم بر کیلوگرم افزایش یافت. همچنین فعالیت آنتی­اکسیدانی (آزمونهای مهارکنندگی رادیکال آزاد DPPH، بی­رنگ شدن بتاکاروتن و رنسیمت) تیمارهای مختلف نشان داد که بهترین نمونه، عصاره استخراج شده از جوانه گندم N8019 تحت فرایند اولتراسونیک و بعد از آن به ترتیب 100 پی­پی­امTBHQ ، عصاره جوانه گندم تجن تحت فرایند اولتراسونیک، عصاره جوانه گندم مروارید تحت فرایند اولتراسونیک، عصاره­های معمولی جوانه گندم N8019 و تجن و عصاره معمولی گندم مروارید (78.9 درصد) قرار داشتند. بررسی نتایج نشان داد که ارتباط قوی بین میزان ترکیبات آنتی­اکسیدانی عصاره مختلف استخراج شده از جوانه گندم  و قدرت آنتی اکسیدانی آنها وجود دارد. همچنین نتایج آزمون گرمخانه گذاری (به عنوان یک آزمون معتبر) در 60 درجه سانتیگراد به مدت 24 روز نشان داد که TBHQ با اختلاف معنی­داری بهترین تیمار جهت افزایش پایداری اکسایشی روغن سویا بود و بعد از آن به ترتیب عصاره استخراج شده از جوانه گندم N8019 قرار گرفته تحت فرایند اولتراسونیک، عصاره جوانه گندم تجن تحت فرایند اولتراسونیک، عصاره جوانه گندم مروارید تحت فرایند اولتراسونیک، عصاره های معمولی جوانه گندم N8019 و تجن و عصاره معمولی گندم مروارید قرار داشتند.
متن کامل [PDF 664 kb]   (1571 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: غنی سازی مواد غذایی
دریافت: 1397/12/13 | پذیرش: 1398/1/31 | انتشار: 1398/3/25

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.