دوره 16، شماره 88 - ( 1398 )                   جلد 16 شماره 88 صفحات 356-343 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- گرگان - دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان- دانشکده صنایع غذایی- گروه شیمی ماد غذایی ، samira.mazloomi@yahoo.com
2- گرگان- دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
3- ساری- دانشگاه علوم پزشکی مازندران
چکیده:   (5442 مشاهده)
استفاده از آنزیم جهت هیدرولیز منابع پروتئینی از روش­های معمول در فرآوری غذایی به حساب می­آید. یک ترکیب پروتئینی هیدرولیز شده مخلوطی از پپتیدها و اسیدهای آمینه­ای می­باشد که از انجام عمل هیدرولیز توسط آنزیم از منابع مختلف، اسید یا قلیا حاصل شده است. این پپتیدها نقش­های بیولوژیک سلامت بخش مهمی را در بدن ایفا می­کنند. هسته پرتقال به میزان زیادی از ضایعات صنایع تولید آبمیوه قابل دست­یابی است و آرد چربی­گیری شده آن، حدود 26 درصد پروتئین دارد و می‌تواند به عنوان منبع غنی و مقرون به صرفه برای تولید پروتئین­ها و پپتیدهایی با منشاء گیاهی مورد استفاده قرار گیرد. در این پژوهش ابتدا استخراج ایزوله پروتئین با خلوص بالا صورت گرفت، سپس با استفاده از اثر آنزیم‌ هیدرولیز کننده آلکالاز در نسبت­های مختلف آنزیم (1 تا 3% حجمی- وزنی آنزیم به سوبسترا) و بازه زمانی (2 تا 5 ساعت) در دمای 55-45 درجه سانتیگراد وpH مناسب برای فعالیت آنزیم، پروتئین آرد چربی گیری شده هسته پرتقال هیدرولیز شد و شرایط بهینه برای تولید پروتئین­های هیدرولیز شده دارای بهترین ویژگی‌های آنتی‌اکسیدانی(قدرت مهار کنندگی رادیکالDPPH، قدرت مهار کنندگی رادیکال OH، قدرت احیا کنندگیFe3+ و ویژگی آنتی­اکسیدانی کل) انتخاب شد. تیمار بهینه در شرایط دمایی (8/54 درجه سانتی­گراد)، زمان (35/3 ساعت) و نسبت غلظت آنزیم به سوبسترا (7/1 درصد حجمی- وزنی) با مقادیر85/45 درصد قدرت مهار رادیکال‌های آزاد DPPH، 82/91 درصد قدرت مهار رادیکال‌های OH، 35/89 درصد قدرت احیاکنندگی Fe3+ و 68/39 درصد ظرفیت آنتی اکسیدانی کل به دست آمد. آزمون­های آنتی اکسیدانی به منظور تایید مقادیر پیشنهاد شده توسط نرم افزار، بر تیمار بهینه صورت گرفت. ﻧﺘﺎﻳﺞ ﻧﺸﺎن داد ﻛﻪ ﭘـﺮوﺗﺌﻴﻦ ﻫﻴﺪروﻟﻴﺰ ﺷﺪه حاصل از هسته پرتقال ﻣﻲﺗﻮاند در ﻓﺮﻣﻮﻻﺳﻴﻮن ﻣﻮاد ﻏﺬاﻳﻲ ﺑﻪ ﻋﻨﻮان افزودنی طبیعی با قابلیت آﻧﺘﻲاﻛﺴﻴﺪانی و ﻧﻴﺰ اﺳﺘﻔﺎده به عنوان دارو ﻗﺎﺑﻠﻴﺖ ﻛﺎرﺑﺮد داﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﺪ. 
متن کامل [PDF 858 kb]   (1476 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: کنترل کیفیت مواد غذایی
دریافت: 1397/10/22 | پذیرش: 1398/1/31 | انتشار: 1398/3/25

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.