دوره 16، شماره 86 - ( 1398 )                   جلد 16 شماره 86 صفحات 61-47 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دکتری تکنولوژی مواد غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه-دستیار پسادکتری صنعتی در شرکت پاکدیس ارومیه ، l.mehryar@urmia.ac.ir
2- دانش آموخته کارشناسی ارشد مؤسسه آموزش عالی صبا
چکیده:   (6275 مشاهده)
در این مطالعه محتوای فنول کل، فلاوونوئیدی کل و فعالیت ضداکسایشی دانه آفتاب­گردان آجیلی چربی­گیری شده مورد ارزیابی قرار گرفت. فعالیت ضداکسایشی با استفاده از ظرفیت جمع­آوری رادیکال دی فنیل پیکریل هیدرازین تعیین گردید. نتایج مطالعه نشان داد که میزان استخراج ترکیبات فنولی، فلاوونوئیدی و ظرفیت جمع آوری رادیکال آزاد وابسته به نوع حلال، دما و زمان عصاره­گیری می­باشد. به ­طوری که محتوای فنول کل استخراجی و فعالیت ضداکسایشی عصاره استخراجی دانه آفتابگردان در شرایط دمایی و زمانی بالا (80 درجه سانتی­گراد، 2 ساعت) توسط حلال متانول بیشتر (mg/g 026/152 و 760/97 %) و محتوای فلاوونوئیدی کل (mg/g 5/21) در همان شرایط دمایی و زمانی توسط حلال استون بیشتر بوده است. بر طبق آزمایشات انجام شده، رابطه­ی مستقیمی بین میزان ترکیبات فنولی و درصد مهار رادیکالی و رابطه عکس با میزان ترکیبات فلاوونوئیدی وجود دارد. نتایج نشان داد که عصاره­گیری توسط حلال متانول در دمای80 و زمان 2 ساعت استخراج ترکیبات فنولی بالاتری داشت بنابراین درصدی از این عصاره را به­عنوان آنتی­اکسیدان طبیعی، با نمونه­ای ازآنتی­اکسیدان سنتزی BHA در روغن آفتاب­گردان مورد مطالعه قرار گرفت. که نتایج وجود خاصیت آنتی­اکسیدانی قوی دانه آفتاب­گردان و حتی برابری نمونه حاوی 1/0 % عصاره با نمونه % 01/0BHA را بیان می­کند .
متن کامل [PDF 674 kb]   (1849 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: کنترل کیفیت مواد غذایی
دریافت: 1397/3/10 | پذیرش: 1397/8/27 | انتشار: 1398/1/26

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.