دوره 16، شماره 86 - ( 1398 )                   جلد 16 شماره 86 صفحات 131-119 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد سبزوار، گروه علوم و صنایع غذایی، سبزوار، ایران
2- استاد گروه صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران ، Mortazavi_S.A@yahoo.com
3- استاد گروه صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران
چکیده:   (2878 مشاهده)
این پژوهش با هدف بررسی مقادیر ترکیبات فنولی و فعالیت رادیکال­گیرندگی گیاه چویل به عنوان جایگزین آنتی اکسیدان های سنتزی انجام شد. بدین منظور، عصاره­گیری از پودر برگ­های چویل با دو روش خیساندن (زمان 12 ساعت) و مایکروویو (60 ثانیه) و با کمک حلال­های اتانول و آب (با نسبت­های 0: 100؛ 25: 75؛ 50: 50 از هر دو حلال) و سنجش میزان کل ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی به روش اسپکتروفتومتری صورت گرفت و فعالیت آنتی­اکسیدانی عصاره گیاه با استفاده از روش مهار رادیکال آزاد 2، 2 ـ دی فنیل 1- پیکریل هیدرازین (DPPH) اندازه­گیری شد. تجزیه و تحلیل داده­­ها با نرم افزار SPPS نسخه 24 و روش آزمون آنالیز واریانس انجام گردید. نتایج نشان داد که بین عصاره­های استخراج شده با دو روش و حلال­های اتانول و آب، تفاوت کاملاً معنی­داری وجود داشت (p<0.01). بالاترین فلاونوئید (008/0±75/0 میلی­گرم معادل روتین به گرم نمونه خشک) و بالاترین فعالیت رادیکال­گیرندگی (1/0±04/1 درصد) مربوط به عصاره­های استخراج شده با مایکروویو با نسبت اتانول به آب برابر با 0 : 100 درصد بود. در مقابل، بالاترین فنول کل (09/0±665/3 میلی گرم معادل اسید گالیک به گرم نمونه خشک) در عصاره­های استخراج شده با روش خیساندن و نسبت اتانول به آب برابر با 0 : 100 درصد به دست آمد. در هر دو روش استخراج، میزان استخراج تحت تأثیر نسبت حلال­ها قرار داشت و حلال آب، کارامدتر از اتانول بود.
 
متن کامل [PDF 706 kb]   (4231 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: غذاهای فراسودمند(پروبیوتیک،پریبیوتیک و...)
دریافت: 1397/2/22 | پذیرش: 1397/10/17 | انتشار: 1398/1/26

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.