دوره 16، شماره 88 - ( 1398 )                   جلد 16 شماره 88 صفحات 160-147 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- مرکز خدمات تخصصی کنترل کیفی و کمی آب و مواد غذایی جهاد دانشگاهی واحد زنجان، ایران
2- گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی- دانشکده کشاورزی- دانشگاه زنجان ، aganjloo@znu.ac.ir
چکیده:   (5448 مشاهده)
وجود ملامین در مواد غذایی یکی از موضوعات حائز اهمیت در زمینه ایمنی مواد غذایی و سلامت مصرف کنندگان می­باشد. استخراج اولین قدم در راستای تعیین میزان ملامین در مواد غذایی است. لذا در پژوهش حاضر شرایط استخراج ملامین از تخم مرغ با استفاده از روش شناسی سطح پاسخ بر اساس طرح مرکب مرکزی بهینه گردید. درصد آب در فاز استخراج کننده حاوی آب/استونیتریل، حجم فاز استخراج کننده، زمان استخراج، pH فاز استخراج کننده و غلظت هیدروکلریک اسید در فاز استخراج کننده به عنوان متغیرهای مورد مطالعه برای بهینه سازی استخراج ملامین در نظر گرفته شدند. در نهایت مقدار ملامین موجود در چهار نشان تجاری تخم مرغ با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارآیی بالا (HPLC) به­ روش افزایش استاندارد اندازه‌گیری شد. شرایط بهینه استخراج به صورت 28/39 درصد آب در فاز استخراج کننده، 06/5 میلی­لیتر حجم حلال استخراج کننده، 48/12 دقیقه زمان استخراج، pH برابر 04/5 و  غلظت اسید برابر 73/0 مولار به دست آمد. مقدار ملامین در نمونه‌های تخم مرغ مورد مطالعه در محدوده 45/0-19/0 میلی‌گرم بر کیلوگرم به دست آمد. با توجه به میزان مجاز ملامین که توسط اتحادیه اروپا و سازمان غذا و داروی آمریکا تعیین شده است می­توان نتیجه گیری نمود که مقدار ملامین نمونه­­های مورد مطالعه در محدوده مجاز استاندارد اتحادیه اروپا قرار دارد و تنها در دو نمونه مقدار آن بیش از استاندارد آمریکا است. 
 
متن کامل [PDF 598 kb]   (1383 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: کنترل کیفیت مواد غذایی
دریافت: 1397/2/4 | پذیرش: 1398/2/7 | انتشار: 1398/3/25

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.