دوره 15، شماره 85 - ( 1397 )                   جلد 15 شماره 85 صفحات 151-164 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دانشگاه فردوسی مشهد
2- گروه بهداشت مواد غذایی دانشکده دامپزشکی دانشگاه سمنان
3- عضو هیئت علمی دانشگاه سمنان/ دانشگاه سمنان دانشکده دامپزشکی
4- دانشیار دانشگاه سمنان
چکیده:   (456 مشاهده)
نظر به اهمیت روز افزون نقش آنتی‌اکسیدان‌ها بر سلامتی و افزایش پایداری و نگهداری محصولات غذایی و اثرات سوء اثبات شده حاصل از آنتی‌اکسیدان‌های سنتزی، امروزه استفاده از آنتی‌اکسیدان‌های طبیعی بسیار مورد توجه قرار گرفته است. هدف از این مطالعه معرفی پتانسیل‌های عصاره گیاه متکا به‌عنوان یک منبع بومی و جدید آنتی‌اکسیدانی و پلی فنولی بوده‌ است. در این راستا به منظور بهینه‌یابی شرایط عصاره‌گیری از برگ گیاه متکا، از روش سطح پاسخ (RSM) در 3 سطح دمایی (20، 40 و 60 درجه سانتی‌گراد)، زمانی (2، 3 و 4 ساعت) و نسبت آب به اتانول (50، 75 و 100 درصد) مورد بررسی قرار گرفت. پاسخ‌های مورد بررسی برای بهینه‌یابی شرایط استخراج عصاره شامل تعیین بازده استخراج، میزان فعالیت آنتی‌اکسیدانی و محتوای کل ترکیبات فنولی بودند. بر اساس نتایج حاصل از نرم افزار، مدل چندجمله‌ای درجه‌ی دوم برای بهینه‌سازی شرایط استخراج، به ‌عنوان بهترین مدل تعیین گردید. شرایط بهینه با توجه به شاخص‌های مورد نظر، زمان 2 ساعت و دمای C°20 و نسبت حلال‌ها به هم نیز 58/79 درصد به‌دست آمد که در این شرایط بهینه بازده 6105/17 درصد و میزان فعالیت آنتی‌اکسیدانی با EC50 برابر 2095/87 (µg/ml) و مقدار فنول کل 140428/0 (mg GAE/g) محاسبه گردید.
متن کامل [PDF 6392 kb]   (300 دریافت)    
نوع مقاله: علمی پژوهشی |
دریافت: ۱۳۹۶/۱۰/۲۵ | پذیرش: ۱۳۹۷/۶/۵