دوره 14، شماره 68 - ( 1396 )                   جلد 14 شماره 68 صفحات 251-259 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML Print

ثابتی صتعت غزاله، عطای صالحی اسماعیل، بلوریان شادی. بهینه یابی استخراج رنگدانه های کاروتنوئیدی میوه خرمالو (Diospyros kaki L.). مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1396; 14 (68) :259-251

1- دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه علوم و صنایع غذایی، واحد قوچان، دانشگاه آزاد اسلامی ، قوچان، ایران
2- استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، واحد قوچان، دانشگاه آزاد اسلامی ، قوچان، ایران
3- استادیارگروه پژوهشی افزودنی های غذایی، پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی، جهاد دانشگاهی خراسان رضوی، مشهد، ایران
چکیده
رنگ به عنوان مهمترین ویژگی ظاهری نقش مهمی درپذیرش مواد غذایی دارد. به دلیل مضرات بالقوه رنگهای مصنوعی کاربرد آنها در صنعت غذا محدود شده است وگرایش به سمت استفاده از رنگهای طبیعی است. برهمین اساس درتحقیق حاضر فرایند استخراج کاروتنوئیدهای میوه خرمالو با استفاده حلالهای اتانول، ان- هگزان ومخلوط آنها در دمای محیط و نقطه جوش حلالها و در سه زمان 2 و 4 و 6 ساعت بهینه یابی شد. ارزیابی جذب نور تیمارهای مختلف پس از استخراج اولیه نشان داد که بیشترین شدت جذب مربوط به حلال اتانول در دمای جوش پس از 6 ساعت بود. جهت تعیین بهترین نسبت نمونه به حلال، از حجمهای 50 ،100، 200، 300، 400 میلی لیتر از حلال استفاده شد، نتایج نشان دادند که تیمار استخراج درحجم 400 میلی لیتر از حلال بیشترین راندمان استخراج (05/0<p) را دارا بود و همچنین اختلاف معنی داری با سایرنسبت ها پس از 6 ساعت در دمای جوش حلال داشت. پس از استخراج،  حلال نمونه بهینه توسط دستگاه روتاری حذف و باقی مانده توسط خشک کن انجمادی به صورت پودر درآمد. راندمان استخراج پودررنگی ازمیوه خرمالو 85/10 درصد وزنی / وزنی ازکل میوه خرمالو بود .

دریافت: 1395/2/26 | پذیرش: 1395/8/26 | انتشار: 1396/7/1