دوره 13، شماره 51 - ( 1395 )                   جلد 13 شماره 51 صفحات 123-113 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghodsi M, Shahedi M, Kadivar M. Production bionanocomposite films of bitter vetch protein isolate contain ZnO nanoparticles and study functional characterizations and its effect on food storage. FSCT 2016; 13 (51) :113-123
قدسی مریم، شاهدی محمد، کدیور مهدی. تولید فیلم بیونانو کامپوزیتی از ایزوله پروتئینی گاودانه و نانو ذرات اکسید روی و بررسی خصوصیات عملکردی و موثر بر نگهداری مواد غذایی آن. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1395; 13 (51) :113-123

1- دانشجوی کارشناسی ارشد علوم و صنایع غذایی، دانشگاه صنعتی اصفهان
2- استاد گروه صنایع غذایی، دانشگاه صنعتی اصفهان
چکیده اهداف چهارگانه بسته بندی عبارتند از: نگهداری، محافظت، سهولت و اطلاع رسانی. تمایل به حداقل رساندن فرآیند فرآورده­های غذایی، حفظ کیفیت آن و همچنین ممانعت از شیوع بیماری­ها باعث شده راه­های جلوگیری از رشد میکروارگانیسم­ها و استفاده از مواد ضد میکروبی در بسته­بندی محصولات غذایی گسترش زیادی پیدا کند. بسته بندی فعال، یکی از روش­های بسیار کارآمد در حفظ کیفیت و امنیت فرآورده­های غذایی و بستری مناسب جهت افزودن طیف وسیعی از ترکیبات مختلف از جمله عوامل ضد میکروبی است. در این مطالعه، فیلم بیونانوکامپوزیتی از پروتئین گیاه گاودانه به همراه نانو ذرات اکسید روی، جهت تولید یک بسته ضد میکروبی از افزودن w/w5% از ایزوله پروتئینی گاودانه و سطوح مختلف 25/0، 1 و 2 درصد نانو ذرات اکسید روی، به همراه گلیسرول به عنوان نرم کننده تهیه شد. خصوصیات مکانیکی و ممانعتی فیلم­های بیونانوکامپوزیتی ارزیابی شده و مشخص گردید که افزودن نانو ذرات اکسید روی به عنوان یک عامل ضد میکروبی به فیلم­های پروتئینی سبب کاهش شدید تراوایی فیلم ها نسبت به عبور گاز اکسیژن می شود. همچنین میزان نفوذ پذیری فیلم های بیونانوکامپوزیتی نسبت به عبور بخار آب در مقایسه با فیلم شاهد کاهش یافت. بر اساس نتایج بدست آمده مشخص شد در غلظت­های کم نانو ذرات مصرفی به دلیل بهم چسبیدن کمتر ذرات، توده های حجیم درون بافت فیلم کمتر ایجاد شده، بنابراین تاثیر سطوح پایین­تر بر بهبود خواص عملکردی فیلم بیونانوکامپوزیتی بیشتر بود. اثر افزودن نانو ذرات بر خواص مکانیکی سبب افزایش مقاومت کششی نمونه ها، کاهش کشش پذیری و افزایش مدول الاستیسیته شد.

دریافت: 1393/2/17 | پذیرش: 1393/12/17 | انتشار: 1394/12/1