دوره 14، شماره 66 - ( 1396 )                   جلد 14 شماره 66 صفحات 315-324 | برگشت به فهرست نسخه ها

آل بوفتیله مهدی، رضائی مسعود، حسینی هدایت، عبدالهی مهدی. بهبود خواص فیزیکی و مکانیکی فیلم‌های آلژینات سدیم با استفاده از نانوذرات رس. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1396; 14 (66) :324-315

1- دانشجوی دکتری عمل‌آوری فرآورده‌های شیلاتی، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، مازندران
2- استاد گروه فرآوری محصولات شیلاتی، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، مازندران
3- استاد گروه علوم و صنایع غذایی، انستیتو تحقیقات تغذایه ای و صنایع غذایی کشور، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران
چکیده
به دلیل مشکلات زیست محیطی بوجود آمده در اثر کاربرد پلیمرهای سنتتیک، در دو دهه اخیر توجه خاصی به پلیمرهای زیستی معطوف شده است. اما کاربرد این پلیمرها بعلت دارا بودن خواص سدی و مکانیکی ضعیف مخصوصا در محیط­های مرطوب با محدودیت مواجه شده است. یکی از روش های نوین با توانایی بهبود ویژگی­های پلیمرهای زیستی، استفاده از نانوذرات می­باشد. لذا هدف از این تحقیق تهیه نانوکامپوزیت آلژینات-رس و ارزیابی تاثیرات نانوذرات رس بر ویژگی­های فیلم­های آلژینات می­باشد. در تحقیق حاضر نانوذرات رس در سه سطح (1، 3، 5 درصد وزنی-وزنی) به فیلم آلژینات افزوده شده و ویژگی­های مکانیکی، نوری، رنگ، حلالیت در آب، نفوذپذیری نسبت به بخار آب، پراش پرتو ایکس (XRD) و میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) مورد سنجش قرار گرفتند. نتایج نشان داد که افزودن نانوذرات تا سطح  3 درصد به ترتیب باعث بهبود مقاومت کششی و حلالیت در آب به میزان 14 و 30 درصد گردید. همچنین میزان نفوذپذیری به بخارآب در فیلم­های نانوکامپوزیت 5 درصد نانوذرات رس به میزان 21 درصد کمتر از فیلم­های آلژینات خالص بود. نتایج حاصل از آزمون پراش پرتو ایکس نشان داد که نانوذرات رس به صورت یکنواخت در ماتریکس پلیمری پخش شده­اند. بنابر این خصوصیات فیلم آلژینات کاملا متاثر از میزان نانوذرات رس بوده و با توجه به نتایج مناسب­ترین خواص فیزیکی و مکانیکی در فیلم­های آلژینات حاوی 3 درصد نانوذرات مشاهده گردید.
متن کامل [PDF 443 kb]   (2065 دریافت)

دریافت: 1395/1/3 | پذیرش: 1395/6/3 | انتشار: 1396/5/1