دوره 14، شماره 66 - ( 1396 )                   جلد 14 شماره 66 صفحات 145-155 | برگشت به فهرست نسخه ها

حسین زاده سامانی بهرام، لری گویینی زهرا، فصیح زاده شیدا. بررسی اثر توان‌های مختلف خشک کن ریز موج بر کیفیت و کمیت اسانس مرزه بختیاری. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1396; 14 (66) :155-145

1- دکترای تخصصی، استادیار گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد
2- دکترای تخصصی فارماکوگنوزی، استادیار مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد
3- کارشناسی ارشد، مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد
خشک کردن یکی از مراحل مهم پس از برداشت گیاهان دارویی می­باشد که نقش مهمی در کمیت و کیفیت مواد موثره دارد. هدف از این مطالعه بررسی اثر توان ریز موج بر کیفیت و کمیت مواد موثره اسانس مرزه بختیاری می­باشد. مرزه بختیاری بعد از جمع آوری و اسانس تیمار های مختلف بعد از خشک کردن در سایه و ریزموج در 3 سطح توان 400، 600 و 800 به روش تقطیر با آب استخراج گردید. روغن‌های فرار به دست آمده با استفاده از GC/MS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. تحلیل داده­ها نشان داد با افزایش توان از 400 به 800 وات مدت زمان خشک شدن مرزه بختیاری 71% کاهش می­یابد. بازده اسانس حاصل شده نشان می­دهد که در روش خشک کردن سایه بیشترین درصد اسانس با 41/2 درصد (وزنی/حجمی) بدست آمده است. لازم به ذکر است با افزایش توان ریزموج میزان اسانس نیز کاهش یافته است، بطوریکه توان 800 وات کمترین درصد بازده اسانس را داشته است. بیشترین مقدار تیمول وکارواکرول و همچنین مجموع آن­ها که بیانگر کیفیت این اسانس هستند در خشک کردن به روش ریزموج با توان 800 وات (83/56 درصد) به دست می­آیند. در مجموع در روش خشک کردن با توان بالای ریز موج کیفیت اسانس افزایش ولی کمیت اسانس کاهش یافته است. بنابراین در صورتیکه فقط هدف، کمیت اسانس باشد روش معمول خشک کردن در سایه توصیه می شود ولی در مقابل زمانیکه هدف سرعت و کیفیت باشد روش خشک کردن با توان بالای ریز موجپیشنهاد می گردد.

دریافت: 1395/2/13 | پذیرش: 1395/7/13 | انتشار: 1396/5/1