دوره 13، شماره 58 - ( 1395 )                   جلد 13 شماره 58 صفحات 214-205 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mohammadi M, Faraji M, Fadavi G, Salami M. Study on components and mucilage extracted from mix of leaves and stems of mallow (Malva neglecta). FSCT 0; 13 (58) :205-214
محمدی مریم، فرجی محمد، فدوی قاسم، سلامی مریم. بررسی ترکیبات و استخراج موسیلاژ مخلوط برگ و ساقه گیاه ( Malva neglecta ). مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1395; 13 (58) :205-214

1- دانشجوی کارشناسی ارشد واحد علوم دارویی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- عضو هیئت علمی پژوهشکده غذایی و کشاورزی، پژوهشگاه استاندارد، کرج، ایران
3- کارشناس پژوهشکده غذایی و کشاورزی، پژوهشگاه استاندارد، کرج، ایران
4- عضو هیئت علمی واحد علوم دارویی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
چکیده گیاه پنیرک با نام علمی Malva neglecta بومی کشورهای آسیای میانه است. در طب سنتی برای این گیاه فواید درمانی و کاربردهای بسیاری از جمله کاهش درد، بهبود زخم، رفع ناراحتی­های دستگاه گوارش، دستگاه تنفسی و غیره ذکر شده است. این خواص بیشتر به ترکیبات ساختاری و موسیلاژ موجود در گیاه مربوط می باشد؛ که در این مطالعه  بررسی شده‌اند. گیاه پنیرک در فصل بهار جمع آوری، خشک و آسیاب شد. مقادیر پروتئین، چربی، املاح و اسیدهای چرب و استرول­های گیاه با روش­های AOAC و استانداردهای ملی ایران اندازه گیری شد. موسیلاژ مالوا نگلکتا با آب دیونیزه در دمای OC90 استخراج شد و سپس در آون OC‌50 خشک گردید. از روش فنل سولفوریک اسید و دستگاه اتوکلاو برای اندازه گیری کربوهیدرات کل استفاده شد. نتایج نشان می­دهد که برگ­ها و ساقه­های گیاه پنیرک از نظر پروتئین کل غنی است و املاح زیادی دارد. 40% اسیدهای چرب استخراجی را اسید لینولنیک تشکیل می دهد. میزان اسیدهای چرب غیر اشباع بیش از50% کل اسیدهای چرب استخراجی می­باشد. همچنین مقدار کل موسیلاژ استخراجی 12% محاسبه گردید. کربوهیدرات کل صمغ مالوا نگلکتا 46/2±97/75% اندازه‌گیری شد. وجود ترکیبات مفید از جمله فلزات روی، مس و آهن، پروتئین، اسیدهای چرب مفید و موسیلاژ بالا دلایل بارزی است که ارزش غذایی و دارویی گیاه پنیرک را به اثبات می­رساند. در این تحقیق روش فنل سولفوریک در دماهای متنوع از دمای محیط تا دماهای بالا مثلا دمای جوش استفاده شد. و برای اولین بار ازاتوکلاو برای هیدرولیز موسیلاژ این گیاه استفاده شد.

دریافت: 1394/2/14 | پذیرش: 1394/8/14 | انتشار: 1395/10/1