دوره 14، شماره 67 - ( 1396 )                   جلد 14 شماره 67 صفحات 275-284 | برگشت به فهرست نسخه ها

پیرسا سجاد، علیزاده محمد، قهرمان نژاد نادر. تشخیص تقلبات روغن سویا در روغن کنجد بوسیله آنالیز پروفیل کروماتوگرام گازی مواد فرار روغن به روش ریز استخراج فاز جامد از فضای فوقانی با فیبرپلیمری نانوساختار. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1396; 14 (67) :284-275

1- استادیار و عضو هیئت علمی گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
2- دانشیار و عضو هیئت علمی گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
3- دانش آموخته گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه ارومیه، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
در این تحقیق تقلبات استفاده از روغن سویا در روغن کنجد با روش مقایسه پروفیل کروماتوگرافی گازی مواد فرار روغن کنجد خالص (Ι = بدون روغن سویا) و روغن کنجد حاوی ΙΙ= 5، ΙΙΙ= 10، ΙV=25 و V=50 درصد روغن سویا بررسی گردید. برای استخراج مواد فرار از نمونه های روغن تهیه شده از روش ریز استخراج فاز جامد از فضای فوقانی[1] استفاده گردید. از فیبر پلی استری اصلاح شده با نانوکامپوزیت پلی پیرول- اکسید مس استفاده شد. ساختار نانوکامپوزیت سنتز شده با استفاده از تکنیک میکروسکوپ الکترونی در محدوده 30-15 نانومتر تایید شد. کروماتوگرام های حاصل از هر تزریق به 5 منطقه A= 0 تا 2؛ B= 0 تا 5؛ C= 5 تا 10؛ D= 10 تا 15 و E= 15 تا 20 دقیقه تقسیم بندی شده و تعداد پیک های ظاهر شده بررسی شد. برای هر نمونه روغن 12 تکرار و در مجموع 60 نمونه روغن در شرایط مختلف در نظر گرفته شد. تعداد پیک ها در هر ناحیه کروماتوگرافی با توجه به درصد تقلب روغن سویا در روغن کنجد اعداد متفاوتی را بدست داد. نتایج بدست آمده از آنالیز تفکیک کننده خطی (LDA)[2] تعداد پیک ها در هر ناحیه برای روغن های مختلف کنجد با درصدهای مختلف سویا توانایی روش ارائه شده برای بدست آوردن وجود یا عدم وجود تقلب در روغن کنجد و نیز درصد وجود تقلب روغن سویا در روغن کنجد را به خوبی نشان داد.
[1] .HS-SPME (Head Space-Solid Phase Micro Extraction) [2]. Linear Discrimination Analysis

دریافت: 1395/1/2 | پذیرش: 1395/10/2 | انتشار: 1396/6/1