دوره 14، شماره 71 - ( 1396 )                   جلد 14 شماره 71 صفحات 57-47 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

صابریان حامد، حسینی فرشته، بلوریان شادی. بهینه‎سازی شرایط استخراج رنگ طبیعی کلروفیل از یونجه و بررسی ویژگی های کمی و کیفی آن در مقایسه با منابع گیاهی مختلف. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1396; 14 (71) :47-57

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-8063-fa.html


1- گروه پژوهشی افزودنی های غذایی، پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی، سازمان جهاد دانشگاهی خراسان رضوی
چکیده:   (6256 مشاهده)
چکیده
کلروفیل یکی از مهمترین رنگدانه‎های طبیعی است که کاربرد فراوانی در صنعت غذا دارد. دو عامل مهمی که برای تولید کلروفیل ضروری است شامل استفاده از گیاهان حاوی مقدار زیاد کلروفیل و روش استخراج کارآمد می باشد. لذا در این تحقیق، ابتدا حلال و غلظت مناسب آن جهت استخراج کلروفیل از یونجه تعیین شد. سپس از طرح مرکب مرکزی با شش تکرار در نقطه مرکزی برای بهینه‌سازی اثر نسبت حلال به ماده جامد (5-10 ml/g)، دما (30-70 درجه سانتی‎گراد) و زمان (30-90 دقیقه) بر بازده کلروفیل کل و شاخص سبزی استفاده شد. نتایج حاکی از آن بود که اتانول 90% بهترین حلال برای استخراج مقدار بیشینه کلروفیل (295 میلی گرم به ازای 100 گرم ماده خشک) بود. همچنین مدل درجه دوم برای بازده کلروفیل کل معنی دار بود و ضریب تببین (R2) محاسبه شده برای آن 989/0 بود. نسبت حلال به ماده جامد مهمترین عامل معنی دار و اثرگذار بر بازده کلروفیل بود و زمان استخراج، تاثیر معنی داری بر بازده نداشت. راندمان بیشینه تحت شرایط دمای°C 2/53، زمان 83/34 دقیقه و نسبت حلال به ماده جامد 99/9 (ml/g) پیش بینی شد و تحت این شرایط میزان کلروفیل کل پیش بینی شده 318 (میلی گرم به ازای 100 گرم ماده خشک) محاسبه شد. درنهایت، بازده استخراج کلروفیل از ضایعات چمن، برگ درخت توت، شاتوت و چغندرقند در شرایط بهینه اندازه‌گیری شد و بیشترین بازده از برگ درخت شاتوت (692 میلی گرم به ازای 100 گرم ماده خشک) بدست آمد و ضایعات چمن و برگ چغندرقند (به ترتیب 435 و 362 میلی گرم به ازای 100 گرم ماده خشک) در مرتبه‌های بعدی قرار گرفتند.
متن کامل [PDF 494 kb]   (1622 دریافت)    

دریافت: 1396/3/27 | پذیرش: 1396/3/27 | انتشار: 1396/10/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.