دوره 14، شماره 68 - ( 1396 )                   جلد 14 شماره 68 صفحات 261-268 | برگشت به فهرست نسخه ها

قاسم پور زهرا، علیزاده خالدآباد محمد، وردست محمدرضا، رضازاد باری محمود. بررسی کاربرد مولکول نگاری پلیمری در استخراج انتخابی تارتاریک اسید. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1396; 14 (68) :268-261

1- دانشجوی دکترای تخصصی علوم و صنایع غذایی، گروه صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
2- دکترای تخصصی علوم و صنایع غذایی، دانشیار، گروه صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
3- دکترای تخصصی شیمی تجزیه، استادیار، گروه شیمی دارویی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه
4- دکترای تخصصی میکروبیولوژی مواد غذایی، دانشیار، گروه صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
چکیده
 استفاده از ترکیب­های شاخص از جمله روش­های شناسایی تقلبات در مواد غذایی است. اسید غالب میوه انگور، تارتاریک اسید می­تواند بعنوان شاخص حضور آب انگور قرمز در آب میوه­های دیگر مورد استفاده قرار گیرد. هدف این مطالعه سنتز پلیمر قالب مولکولی با قدرت جذب انتخابی تارتاریک اسید می­باشد. سنتز پلیمر توسط منومرهای متاکریلیک اسید و آکریل آمید و اتیلن گلیکول دی متاکریلات بعنوان اتصال دهنده­ی عرضی در دو سطح (20 و 30 میلی مول) انجام گرفت. روش بکار رفته در تولید پلیمر از نوع رسوبی بود. ارزیابی میزان جذب تارتاریک اسید با پلیمر سنتز شده توسط کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا انجام گرفت. برای بررسی مورفولوژی پلیمر روش پراکندگی نور دینامیکی، میکروسکوپ الکترونی روبشی و طیف سنجی تبدیل فوریه مادون قرمز بکار برده شد. پلیمرهای سنتزشده بر پایه آکریل آمید و مقدار بالای اتیلن گلیکول دی متاکریلات، تارتاریک اسید بیشتری جذب کردند. پلیمرهای تولیدی دارای سطح کروی و اندازه­ی در حد میکرومتر بودند. تصدیق تشکیل کمپلکس بین پلیمر و تارتاریک اسید به­روش طیف سنجی تبدیل فوریه مادون قرمز انجام گرفت. با توجه به نتایج این مطالعه، روش مولکول نگاری پلیمری می­تواند بعنوان یک روش ساده در شناسایی و جداسازی تارتاریک اسید از محیط­های غذایی مورد بررسی و استفاده قرار گیرد.

دریافت: 1395/1/26 | پذیرش: 1395/6/26 | انتشار: 1396/7/1