دوره 13، شماره 56 - ( 1395 )                   جلد 13 شماره 56 صفحات 171-165 | برگشت به فهرست نسخه ها

Lorestani S, Jaydari A, Maleki S, Khademi P. Genomic detection of Coxiella burnetii in sheep milk samples by Nested-PCR method in Khorramabad, Iran.. FSCT 2015; 13 (56) :165-171
لرستانی سمیرا، جایدری امین، ملکی شهرام، خادمی پیمان. جستجوی ژنومی کوکسیلا بورنتی در شیر گوسفند به روش Nested-PCR در شهرستان خرم آباد، ایران. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1395; 13 (56) :165-171

1- دانشجوی کارشناسی ارشد باکتر شناسی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه لرستان خرم آباد، ایران.
2- استادیار، گروه میکروبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران
3- استادیار، گروه دام بزرگ، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران
4- دانش آموخته کارشناسی ارشد باکتری شناسی، گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهرکرد
چکیده تب کیو یک بیماری مشترک بین انسان و دام با انتشار جهانی است که توسط یک ریکتزیای اجباری داخل سلولی به نام کوکسیلا بورنتی (Coxiellaburnetii) ایجاد می­شود. گاو، گوسفند و بز عمده­ترین مخازن این بیماری­ بوده و ارگانیسم­ را از طریق شیر دفع ­می­کنند. این مطالعه با هدف بررسی میزان شیوع کوکسیلا بورنتی در شیر خام گوسفند در شهرستان­ خرم آباد انجام شد. اینمطالعه به صورت مقطعی-  توصیفی از بهار 1392 تا زمستان 1392 انجام شد. در مجموعه 72 نمونه شیر گوسفند به صورت تصادفی جمع­آوری شد و از نظر حضور کوکسیلا بورنتی به روش (Nested- PCR) مورد آزمایش قرار گرفتند. در این مطالعه، از مجموع 72 نمونه شیر گوسفند، 15 نمونه 83/20 درصد از نظر وجود کوکسیلا بورنتی مثبت بودند. شیوع کوکسیلا بورنتی  در فصول مختلف متفاوت بود. با توجه به جدول آمار توصیفی در مورد کل داده­های گردآوری شده در فصول و مناطق مختلف مشاهده شد که بیش از 62/79 درصد نمونه­ها منفی و حدود 38/20 درصد آن­ها مثبت بود. بررسی حاضر نشان داد که در این منطقه کوکسیلا بورنتی وجود دارد و شیر گوسفند می­تواند یکی از منابع بالقوه تب کیو در انسان باشد.

دریافت: 1394/2/3 | پذیرش: 1394/7/3 | انتشار: 1395/8/1