Zamanpour Boroujeni A, Alizadeh Behbahani B, Mehrnia M A, Noshad M, Hojjati M. Evaluation of antioxidant activity and antimicrobial effect of Nigella sativa oil on some pathogenic bacteria and its interaction with chloramphenicol antibiotic. FSCT 2024; 20 (145) :111-121
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-71249-fa.html
زمانپور بروجنی علی، علیزاده بهبهانی بهروز، مهرنیا محمدامین، نوشاد محمد، حجتی محمد. ارزیابی فعالیت آنتیاکسیدانی و اثر ضدمیکروبی روغن سیاهدانه بر برخی از باکتریهای بیماریزا و برهمکنش آن با آنتیبیوتیک کلرامفنیکل. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1402; 20 (145) :111-121
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-71249-fa.html
1- دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
2- دانشیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران ، behrooz66behbahani@gmail.com
3- دانشیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
4- استاد، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
چکیده: (886 مشاهده)
امروزه با افزایش بیماریها و تمایل مصرفکنندگان به استفاده از غذاهای ارگانیک، استفاده از ترکیبات طبیعی گیاهی برای بهبود و افزایش عمر ماندگاری آنها رو به افزایش است. علاوه بر این، استفاده از گیاهان دارویی که دارای خاصیت درمانی نیز هستند، مورد توجه قرار گرفته است. روغن سیاهدانه به دلیل خواص درمانی، از گذشته توجه زیادی را به خود معطوف داشته است. هدف از این پژوهش، بررسی فعالیت آنتیاکسیدانی و ارزیابی فعالیت ضدمیکروبی روغن سیاهدانه بر باکتریهای اشرشیا کلی، سودوموناس ائروژینوزا، سالمونلا تیفی، استافیلوکوکوس اورئوس، لیستریا مونوسیتوژنز و باسیلوس سرئوس بود. میزان ترکیبات فنولی روغن سیاهدانه با معرف معرف فولین - سیوکالتو اندازهگیری شد. فعالیت آنتیاکسیدانی روغن سیاهدانه توسط روشهای مهار رادیکال DPPH وABTS تعیین گردید. اثر ضدمیکروبی روغن سیاهدانه، مطابق روشهای ضدمیکروبی چاهک آگار، دیسک دیفیوژن آگار، برهمکنش، حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی بررسی شد. روغن سیاهدانه دارای مقدار ترکیبات فنولی mg GAE/g25/16 بود. فعالیت آنتیاکسیدانی بر حسب مهار رادیکال DPPH وABTS به ترتیب 62/86 و 85/94 درصد بود. روغن سیاهدانه، اثر ضدمیکروبی قابل توجهی بر میکروارگانیسمهای مورد بررسی از خود نشان داد. نتایج برهمکنش روغن سیاه دانه با آنتیبیوتیک کلرامفنیکل نشان داد که برای تمامی باکتریهای بیماریزا اثر سینرژیستی مشاهده شد. با توجه به فعالیت آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی قابلتوجه روغن سیاهدانه، میتوان از این روغن در صنایع غذایی و دارویی استفاده کرد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
اسانس ها و عصاره ها دریافت: 1402/6/4 | پذیرش: 1402/7/27 | انتشار: 1402/12/1