دوره 14، شماره 68 - ( 1396 )                   جلد 14 شماره 68 صفحات 331-340 | برگشت به فهرست نسخه ها

سرابی جماب محبوبه، رهنما وثوق پریا، کته شمشیری مرضیه، کاراژیان رضا. زنده‌مانی باکتری‌های لاکتو باسیلوس اسیدوفیلوس، لاکتوباسیلوس رامنوسوس و بیفیدوباکتریوم بیفیدوم بعنوان باکتری های پروبیوتیک شاخص در مدل شبیه‌سازی شده معده ای و روده ای. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1396; 14 (68) :340-331

1- استادیار، گروه زیست فناوری مواد غذایی. پژوهشکده علوم و صنایع غذایی
2- دانشجوی دکترای علوم و صنایع غذایی، گرایش میکروبیولوژی مواد غذایی. دانشگاه فردوسی مشهد
3- کارشناس ارشد علوم و صنایع غذایی
4- مربی پژوهش. عضو گروه پژوهشی کیفیت و ایمنی. پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی. جهاددانشگاهی مشهد
چکیده
در این مطالعه زنده­مانی باکتری­های لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، لاکتوباسیلوس رامنوسوس و بیفیدوباکتریوم بیفیدوم در مدل شبیه­سازی معده و روده بررسی شد. شمارش تعداد باکتری­ها در معده با دو pH مختلف 5/1و5/2 در زمان­های گرمخانه­گذاری 30، 60، 90 و 120 دقیقه در دمای37 درجه سانتی­گراد انجام شد. تعداد اولیه باکتری های مورد نظر 109×3 باکتری زنده در هر میلی­لیتر بود پس از گذشت 1 ساعت ازگرمخانه­گذاری در محیط شبیه­سازی شده معده، محتویات آن به محیط شبیه­سازی شده روده با pH  معادل 25/7 منتقل شد و در مدت زمان­های ذکر شده،گرمخانه­گذاری گردید و سپس تعداد باکتری­ها شمارش شد. آنالیز آماری نشان داد که اختلاف معنی­داری بین زنده­مانی پروبیوتیک­های مورد آزمون وجود داشت، به­طوری­که ب. باکتریوم بیفیدوم قابلیت زیستی بالاتری در محیط معده ای و روده ای در مقایسه با دو گونه دیگر نشان داد. تعداد باکتری­ها با گذشت هر نیم ساعت از زمان گرمخانه­گذاری در محیط معده ای کاهش یافت. تفاوت معنی­داری در سرعت کاهش پروبیوتیک­ها در زمان­های مختلف در محیط روده ای مشاهده نشد، به جز در زمان 30 دقیقه که تعداد باکتری­ها بالاتر بود. در بین پروبیوتیک­های مورد آزمون بیفیدوباکتریوم بیفیدوم زنده­مانی بالاتری در هر دو pH معده نشان داد. پس از گذشت 2 ساعت از حضور باکتری در محیط روده ای، لگاریتم تعداد باکتری­های زنده به 33/2 برای بیفیدوباکتریوم بیفیدوم ، 1 برای لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و 65/0 برای لاکتوباسیلوس رامنوسوس رسید.

دریافت: 1395/2/1 | پذیرش: 1395/11/1 | انتشار: 1396/7/1