kaveh S, Sadeghi Mahoonak A, Erfani Moghadam V, Ghorbani M, Gholamhosseinpour A, Raeisi M. Evaluation the antioxidant properties of purified bioactive peptides from the wastes of skipjack fish (Katsuwonus pelamis) processing, by pepsin and trypsin digestive enzymes. FSCT 2023; 20 (141) :200-222
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-68607-fa.html
کاوه شیما، صادقی ماهونک علیرضا، عرفانی مقدم وحید، قربانی محمد، غلامحسین پور علی اکبر، رئیسی مجتبی. بررسی خواص آنتی اکسیدانی پپتیدهای زیست فعال تخلیص شده از ضایعات حاصل از فرآوری ماهی هوور مسقطی(Katsuwonus pelamis)با استفاده از آنزیم های گوارشی پپسین و تریپسین. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1402; 20 (141) :200-222
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-68607-fa.html
1- گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
2- گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان ، sadeghiaz@yahoo.com
3- مرکز تحقیقات سلامت فرآوردههای غذایی، دارویی و طبیعی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان
4- گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه جهرم
چکیده: (1541 مشاهده)
در صنایع فرآوری ماهیها 70-50 % ماهی اولیه بهعنوان ضایعات تولید میشوند درحالیکه منابع غنی از پروتئین و آمینواسیدهای ضروری هستند. استفادهی بهینه از این ضایعات و تولید ترکیبات با ارزش افزودهی بالا که خواص سلامتی بخش قابل توجهی داشته باشند از چالشهای مهم صنایع فرآوری ماهیها است. در این پژوهش تاثیر شرایط هیدرولیز (زمان: 300-30 دقیقه و غلظت آنزیم 3-5/0 درصد) و نوع پروتئاز (پپسین و تریپسین) بر درجه هیدرولیز و ویژگیهای آنتی اکسیدانی (مهار رادیکال DPPH، شلاته کنندگی یون آهن، مهار رادیکال نیتریک اکسید، ظرفیت ضداکسایشی کل و احیاء کنندگی یون آهن) پروتئین هیدرولیز شده حاصل از امعاء و احشا ماهی هوور مسقطی با استفاده از روش سطح پاسخ ارزیابی شد. نتایج نشان داد که شرایط بهینه برای تولید پروتئین هیدرولیز شده با بیشترین ویژگیهای آنتی اکسیدانی با آنزیمهای پپسین و تریپسین بهترتیب عبارت بودند از: زمان هیدرولیز 09/179 و 62/143 دقیقه و غلظت آنزیم 63/2 و 94/1 درصد؛ در این شرایط درجه هیدرولیز پروتئینهای هیدرولیز شدهی حاصل از فعالیت تریپسین بیشتر از پپسین محاسبه شد. مقایسه ویژگیهای آنتی اکسیدانی هیدرولیز شدههای حاصل از دوآنزیم مورد استفاده نشان داد که پروتئین هیدرولیز شده حاصل از تریپسین از پتانسیل آنتی اکسیدانی قویتری نسبت به پپسین برخوردار بود. بنابراین میتوان بیان نمود که پروتئین هیدرولیز شده امعاء احشا ماهی هوور مسقطی با استفاده از آنزیم تریپسین بهعنوان یک ترگیب سلامتی بخش و با ارزش افزوده بالا قابلیت کاربرد در تولید محصولات غذایی فراسودمند و مکملهای سلامتی بخش برای ورزشکاران و افراد سالمند را دارد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
شیمی مواد غذایی دریافت: 1402/1/30 | پذیرش: 1402/3/7 | انتشار: 1402/8/1