Hassanzadeh H, Lotfi P, Ghanbarzadeh B. An overview of the applications of Spirulina platensis algae in improving the nutritional and functional properties of dairy products and its use in the recycling of dairy industry waste. FSCT 2023; 20 (141) :175-199
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-68473-fa.html
حسن زاده اوچتپه حامد، لطفی پریسا، قنبرزاده بابک. مروری بر کاربردهای جلبک اسپیرولینا پلاتنسیس در بهبود خواص تغذیهای و عملکردی محصولات لبنی و استفاده در بازیافت ضایعات صنعت لبنی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1402; 20 (141) :175-199
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-68473-fa.html
1- دانشگاه ایلام ، h.hassanzadeh@ilam.ac.ir
2- دانشگاه ارومیه
3- دانشگاه تبریز
چکیده: (1295 مشاهده)
اسپیرولینا(Spirulina) نام کلی ریزجلبکهای رشتهای، چندسلولی و سبز آبی میباشد که دو جنس Arthrospira و spirulina اسپیرولینا های مهم خوراکی هستند. این جلبک رایجترین و پرمصرفترین جنس است که در زمینههای متعددی به ویژه صنایع غذایی و پزشکی مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته است. تجزیه و تحلیل شیمیایی ریزجلبک اسپیرولینا نشان میدهد که منبع بسیار خوبی از برخی مواد مغذی درشت و ریز مغذی است. اسپیرولینا سرشار از پروتئین، ویتامینها، اسیدهای آمینه ضروری، مواد معدنی و اسیدهای چرب ضروری می باشد که برای سلامتی حائز اهمیت هستند. پوشش سلولی اسپیرولینا از غشا نازک هیدروکربنی است که خیلی سریع توسط شیره معده هضم میشود، به همین دلیل اسپیرولینا کاملاً قابل هضم است و از غنیترین منابع غذایی قابل دسترس نیز میباشد. با افزودن اسپیرولینا به جای پایدارکننده خواص تغذیهای محصولات لبنی بهتر میشود و بافت و ظاهر و رنگ بهتری نسبت به اول خواهند داشت زیرا اسپیرولینا قابلیت استفاده به عنوان پایدارکننده را دارد. اضافه کردن 1 تا 5/1 درصد پودر اسپیرولینا به محصولات لبنی مانند پنیر باعث کاهش آب و رطوبت در آن میشود که این سبب نرمتر شدن آن خواهد شد و ارتباط مستقیم با افزایش عمر نگهداری آن دارد. صنایع لبنی از صنایع بسیار آلاینده محسوب میشود که حاوی محتوای بالای عناصری مانند فسفر، نیتروژن و کربن و... می باشد که ریزجلبکها برای حذف کامل آلایندههایی مانند فسفر و نیتروژن و... شناخته میشوند که جلبک سبز آبی اسپیرولینا توانایی استفاده از مواد مغذی فاضلاب صنایع لبنی و کاهش بار آلی را تا غلظتهای پایینتر دارند تا آب تصفیه شده قابل استفاده مجدد باشد. به طور کلی افزودن اسپیرولینا باعث افزایش خواص تغذیهای و بهبود ویژگیهای فیزیکی خواهد شد و در صنایع مختلف مخصوصاً صنایع لبنی هم کارایی و مزایای متعددی میتواند ایجاد کند.
نوع مقاله:
مروری تحلیلی |
موضوع مقاله:
رنگ ها، نگهدارنده ها و افزودنی ها دریافت: 1402/1/24 | پذیرش: 1402/5/9 | انتشار: 1402/8/1