دوره 20، شماره 134 - ( 1402 )                   جلد 20 شماره 134 صفحات 60-47 | برگشت به فهرست نسخه ها

hasanzadeh A, Raftani Amiri Z, AMINIFAR M. Evaluation of physicochemical, rheological and microstructure properties of Kope cheese produced from bovine milk in different conditions of ripening. FSCT 2023; 20 (134) :47-60
حسن زاده آسیه، رفتنی امیری زینب، امینی فر مهرناز. ارزیابی خصوصیات فیزیکوشیکیایی، رئولوژیکی و ریزساختار پنیر کوزه تهیه شده از شیر گاو در شرایط مختلف رسیدن. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1402; 20 (134) :47-60

1- استادیار موسسه آموزش عالی بصیر، آبیک، قزوین، ایران. ، asiehhasanzadeh@gmail.com
2- دانشیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، مازندران، ایران
3- دانشیار، گروه پژوهشی فرآورده های غذایی، کشاورزی و حلال، پژوهشکده صنایع غذایی و فرآورده های کشاورزی، پژوهشگاه استاندارد، کرج، ایران.
در این پژوهش ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی، بافت و ریزساختار پنیر سنتی کوزه تهیه شده در دو نوع بسته‏بندی متفاوت (کوزه و پلاستیک) و در دو دمای رسیدن متفاوت که شامل خاک (oC 8-12) و یخچال (oC 8-5) می‌باشد، طی دوره رسیدن (60 روز) با آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که میزان اسیدیته، رطوبت، نسبت نیتروژن کل به ماده خشک و نیتروژن محلول در آب به نیتروژن کل در پنیرهای رسیده در بسته‏بندی پلاستیکی به صورت معنی‏داری بالاتر بود (05/0P<). صرف‏نظر از نوع بسته بندی، نمونه‏های رسانده شده در دمای خاک از اسیدیته، نسبت نیتروژن کل به ماده خشک و نیتروژن محلول در آب به نیتروژن کل بالاتری برخوردار بودند. بررسی ویژگی‌های رئولوژیکی و ریزساختار پنیر کوزه نشان داد که تیمارهای بسته بندی شده در کوزه در هر دو دمای خاک و یخچال دارای رطوبت کمتر و در نتیجه بافت سفت تری می‌باشند درحالیکه تیمارهای بسته بندی شده در پلاستیک در هر دو دمای خاک و یخچال دارای منافذ بیشتر و کوچک تر و در نتیجه دارای ساختار اسفنجی و بافت نرم‌تری در مقایسه با دو تیمار دیگر می‌باشد.

واژه‌های کلیدی: پنیر کوزه، بافت، رئولوژی، بسته بندی
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: رئولوژی موادغذایی